Kiribati žele na Fidži

Kiribati žele na Fidži
Zastava Kiribati Vlasti Republike Kirabati, male ostrvske države u Tihom okeanu nameravaju da svoje stanovnike presele na susedni veći Fidži. Predsednik Kiribatija Anote Tong izjavio je da trenutno pregovara sa vlastima Fidžija o kupovini drugog po veličini tamošnjeg ostrva Vanua Levu koje se prostire na površini od 5.000 kvadratnih kilometara.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun je nedavno posetio Kiribati i sa predsednikom Anote Tongom razgovarao o opasnostima klimatskih promena podstaknutih emisijom gasa sa efektom staklene bašte. Prema procenama naučnika, neke zemlje Okeanije će usled klimarskih promena biti potopljene u narednih 100 godina. Generalni sekretar Ban je ovom prilikom izrazio zabrinutost za budućnost stanovnika Kiribatija koje je prvo na udaru da bude potopljeno i apelovao na međunarodnu javnost da hitno reaguje, jer nivo vode sve više raste.

map-kiribati

Na Kirabitiju koji se sastoji iz tri arihipelaga ostrva Feniks, Žilbert i Severna i Južna Oblast, te izolovanog ostrva Banaba ukupne površine 811 kvadratnih kilometara živi 98.000 ljudi koji se uglavnom bave ribolovom, uzgajanjem i preradom kokosovog oraha, tradicionalnim zanatima i turizmom.

Sa izuzetkom Banabe, podignuta koralna ostrva sa maksimalnom visinom od 81m, ostrva Kiribata su nisko položeni atoli koji se retko dižu preko 4m iznad nivoa mora. Ovi atoli će biti posebno osetljivi na poplave, pa čak i potope ako se nivo mora podigne. Zbog ovog razloga, Kiribati i druge nacije koje se nalaze na Južnom Pacifiku su izrazile zabrinutost oko pitanja globalnog zagrevanja, koje bi moglo izazvati podizanje morskog nivoa.

Izvor: Vesti Rusija

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*