Karupå moja domaća voda

Karupå moja domaća voda

Karupå rijeka u Danskoj

Morska pastrmka koju sam ulovio u mojoj reci

Karupå, moja domaća voda, najbolja evropska, a vjerovatno i svjetska rijeka za morsku pastrmku. Ovdje se love svjetski rekordi. Duž čitavog toka rijeke od nekih četrdesetak kilometara, ljudi žive s tom rijekom, čuvaju je i paze.

Niz je ribarskih udruženja okupljeno u jednu krovnu organizaciju koja ih objedinjuje i suradnja između društava je odlična. Na više područja moj klub, koji je najveci, djeli ribarsku stazu sa drugim klubovima. Imamo veliku, stvarno veliku podršku farmera, vlasnika zemljišta koji nam dozvoljavaju pristup rijeci. Čitava dolina je posebno zaštićena od bilo kakve gradnje ili infrastrukture. Rijeka je pod stalnim nadzorom Instituta za vode preko kojih idu svi eventualni projekti i radnje.

Moj ulov u sumrak

Na ovih par fotografija se vidi ekipa koja uređuje male potoke, pritoke koje su iako malene veliki rasadnik pastrmke. Potoci se čiste, uređuje se dno, nasipa se šljunak i kamenje, strateški se sadi vodeno bilje. Svi smo ponosni i zadovoljni na ono što imamo i to ljubomorno čuvamo. Možeš ići kilometrima uz rijeku i nigdje, baš nigdje nema bilo kakvog smeća ili otpada.

Čišćenje potoka

Priroda doline je fantastična. Od divljači, ptica i zelenila možeš sresti orla ribara, čaplje, patke, kormorane, srne, zečeve, fazane, jazavce, lisice, a svrati i poneki vuk ili kojot. U rijeku ponekad ulaze foke, ali nisu poželjne . Režim ribolova je regulisan i svi se pridržavaju pravila od parkiranja do ponašanja na vodi. Ovo je jedan veliki prirodni zabavni park za sve one kojima je mušičarenje religija. Sve se može kad ima volje i znanja

Sve ove pastrmke u ovom kolažu slika su preko magičnih 10kg.

Morske pastrmke – kolaž ulova preko 10kg

Anegdota:
Pored ribarskog parkirališta se nalazi nastrešnica sa par stolova i klupama gdje možemo sjesti zastićeni od kiše i vjetra. Ujutro i pred noć se skupi ponekad i po desetak ribara koji se pripremaju za ribolov, veselo ćaskaju, pije se kafa, piva, a neko donese i kolača da zasladimo. Ispred nas je velika i široka dolina sa vijugavom rijekom u sredini. Šale i smijeha ne nedostaje. Raspoloženje je na vrhuncu.
Preko livade vidimo našeg novog člana koji se učlanio prije 3g. kako dolazi sa ulovom. Svi gledamo u njega i na blank pastrmku od neki 2.5kg.On naprosto zrači osmjehom i ponosno diže pastrmku. Andrenalin curi iz njega. Ljudi, ovo mi je moja prva morska pastrmka. Znate šta, nešto ću vam reći samo ovo ne smije čuti moja žena…svršio sam bolje nego sa ljubavnicom!

Osman Ope Bejtović Viba

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*