Karlove imitacije gamarusa

Karlove imitacije gamarusa

Karla Furlana znam već dugo, preko 12 godina, a gledao sam ga i pre kako mušičari na DVD „Flyfishing Slovenija“ koje je producirala Gold music, a snimio Jovan Simonović.

Naslovna kutija DVD Flyfishing Slovenija, Karlo sa pastrmkom

Imao sam veliko zadovoljstvo da budem pozvan maja 2008 od strane Ribiške Zveze Slovenije (RZS) i tada sekretara Marka Koračina i predsednika Boruta Jeršea da kao urednik Lista Mušičar budem njihov gost. Pozvao sam prijatelje Sašu Bencuna Roku i Goran Arežinu da zajedno putujemo do Ljubljane gde je sedište RZS, a kasnije i do Tolmina, Mosta na Soči, Idrijice, Ljubnog, Mozirja, …

U Tolminu kod tadašnjeg predsednika Lucijana Rejeca nam se pridružio i Karlo Furlan, koji je Roku poznavao od pre, a samnom i Goranom se tek upoznao. Izuzetan je bio domaćin, a proveli smo s njim lep dan u obilasku Tolmina, Soče (koja je tih dana bila ogromna, pa nismo mogli loviti na njoj), Tolminskih korita, Tolminke i Idrijice. Na Idrijici smo i lovili, pa sam imao zadovoljstvo da ulovim svoju prvu marmoratu. Tada nam je Karlo dao svakom po 10-ak komada njegovih gamarusa, na koje je izuzetno ponosan bio.

Tolmin ribogojilište 2008. Karlo, Lucijan, Saša i Ivan
Na ulasku u nacionalni park Triglav
Tolminka
Tolminska korita 2008., Ivan, Saša i Goran
Ivan, Saša, Karlo i Goran, Idrijica, ispred hotela Zlatna ribica

Sledeće godine 2009. smo opet bili pozvani da kao gosti RZS prisustvujemo Taboru mladih mušičara na Javorniškom Rovtu iznad Jesenica, a Karla smo videli u Ljubljani i Mednom gde smo se smestili. Došao je da nas vidi, jer nismo planirali ići do Soče i Idrijice – „njegovih voda“. Roka, Đorđe Anđelković, Vladimir Glamočak i ja smo se radovali susretu. I tada nas je pošastio svojim gamarusima.

Medno Karlo, Saša i Đole
Ljubljana 2009. Marko, Đole, Ivan, Karlo i Saša. Foto; Vladimir Glamočak
Javorniški rovt 2009. Đole, Vlado, Saša i Ivan

Poslednji put smo se Karlo i ja videli na Svetskom prvenstvu koje je održano u Sloveniji 2013. Tada je došao do Mosta na Soči na čijem su jezeru održana takmičenja za vreme prvenstva. Tu smo se sreli on, Slobodan Ivanović LaBobo (takmičio se ispred Srbije kao pojedinac) i ja. Zajedno smo pratili takmičenje, a posle se malo i podružili dok nije bilo vreme za povratak vozom u Bohinjsku Bistricu. I mene i Bobu je tada obradovao sa punom kesicom gamarusa.
Lepe uspomene!

Ivan, Karlo i LaBobo, Most na Soči 2013.

Posle toga sam imao zadovoljstvo da na njegove gamaruse lepo prolazim na rekama koje sam pohodio kao urednik Lista Mušičar. Bilo je puno ulova lipljana, potočnih i kalifornijskih pastrmki, poneki klen i protfiš na Dunavu. Lovio sam na Karlove gamaruse i ja i moji najbliži mušičarski prijatelji kojima sam poklonio po par komada, a pokoji sam dao drugarima iz Švedske 2013. i 2014., koji su prezadovoljni ovom imitacijom!

Ovih dana od polovine marta i aprila, vezano za sve ovo oko Pandemije Corona virusa, sam se čuo malo s Karlom koji mi reče da je dobro i da evo već par meseci neprekidno pravi imitacije gamarusa i da idu, kako reče „kao friške kifle“. Zamolio sam ga za dozvolu da malo napišemo o njegovim gamarusima.

Gamarusi kao nakit

I dalje ću na gamaruse loviti kada budem u prilici. Izuzetne su ove njegove imitacije! Hvala Karlo na dozvoli i drži se!

Fotografije na kojima su Karlo i prijatelji, akcije, ulovi i tereni.

Soča
Karlova fotografija prijatelja u akciji
Karlo akcija
Karlo akcija Soča
Karlo sa ulovom
Karlo akcija

Bistro!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i Karlo Furlan

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*