Kapitalna štuka na mušičarac

Kapitalna štuka na mušičarac

Svaku jesen kad krenu mladice nekako zaboravim da jesen nije samo dobra za mladicu već se i štuka intezivno hrani. Imali smo par kišnih epizoda na rijeci Kupi u tih tijedan dana, pa nisam mogao na mladicu. Pošto se loviti mora, a što se mora nije teško, odlučio sam se okušati na štuku u jesen. Gledao sam najavu cijeli tijedan za Mrzlu Vodicu, jer je bila najava za snijeg i jak vjetar. Došao je vikend i krećem dosta rano, prije zore. Već u Delnicama me čekala prava sniježna mećava. Nisam odustao i nastavio put za Mrzlu Vodicu.

Na jezeru čak i nije bilo snijega već je jako puhala bura i padala kiša tu i tamo s kojom pahuljom snijega. Uvijeti su bili katastrofalni za fly fishing. Odmah sam išao lovit kod brane na jezeru gdje sam imao tijekom godine puno akcije, pa nisam vidio razlog zašto ne ponoviti taj dio opet. Nije mi trebalo više od sedam minuta ribolova i nešto veliko udara strimer nedaleko od mene. Vidio sam bijela usta i brzi okret. Na prvu sam mislio da se radi o štuki oko 90cm. Nakon prve 3-4min borbe riba po prvi put izranja i shvaćam da se ne radi o ribi ispod metra već da je nešto veće. Brzo se smirila i pomislio sam “to je to” no kad je podmetač došao skoro pa do njezine glave u svega par sekundi razvukla mi je svu žnoru i nešto backinga sve do sredine jezera i to je ponovila 5-6 puta. Ruke su mi već bile potpuno smrznute. No nakon 20min riba se opet smirila i shvaćam da je podmetač premalen i da nema šanse da je podignem iznad zidića kod brane. Nekako joj je glava stala unutra, a kroz tijelo sam je držao lijevom rukom i desnom još držao fly štap. Riba je napokon vani i tek onda shvaćam koliko je to veliko. Metar je pokazao 114cm. Dok je trajala borba skinuo sam lajbek i izvadio i namontirao stalak s kamerom, jer sam znao da je nemam gdje držati u vodi pošto je zidić, a i podmetač malen. Tako da kad je izašla sve je bilo spremno za brzo brzo slikanje i puštanje da riba ne osjeti ikakav stres.

Ovo mi je ujedno i najveća riba u životu i želja kao dječaku “samo neka je preko 100cm”. Htio sam da bude prva riba preko metra mladica koja je za mene broj 1. i bit će, ali valjda mora ići sve ovo nekim drugim redom.

Kapitalna štuka od 114cm

Šta se strimera tiče
Ove godine su udarale sve šta sam im ponudio, pa ne mogu izdvojiti nešto najbolje. Nije ni bitno šta ste navezali i šta bacate, bitno da ste na vodi i aktivni, a sve ostalo treba prepustiti njima.

Evo par strimera. Nekome ideja.

A šta se opreme tiče: Štap-Hardy Demon #8; Rola-Loop #8; Žnora-Hardy Shooting Line za #8 (Napravljena je baš za jak vjetar, pa se lako baca po jakom vjetru); Predvez-0.35mm

11.11.2023. Mrzla Vodica

Dario Janeš

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*