Kanjon reke Trešnjice

Kanjon reke Trešnjice

kanjon reke tresnjice web

Kanjon reke Trešnjice

Kanjon reke Trešnjice je usekla istoimena reka, u svom srednjem delu toka, na jugozapadnoj padini planine Povlen. Kanjon se nalazi u blizini naselja Ljubovija, u zapadnoj Srbiji.
Kanjon Trešnjice je dugačak 6km i usečen je u visokoj površi, na nadmorskoj visini od 800m od 1.000m. U svom kanjonu, reka Trašnjica prima svoje najveće pritoke, Sušicu i Tribuću.

Reka Tribuća, je u svom donjem toku, takođe usekla skoro neprohodnu klisuru, koja je posebno atraktivna za planinare.
Na reci Trešnjici je izgrađen ribnjak sa pastrmakama, a duž njenog toka postoji i više vodenica. Reka Trešnjica je poznata kao prirodno mrestilište mladice – koje je sve manje u Drini. U reci ima potočne pastrmke i klena u donjem delu.
Područje je bogato lekovitim biljem. Kanjon Trešnjice je zaštićen kao prirodno dobro odizuzetnog značaja. Predstavlja jedno od retkih staništa beloglavog supa, koji je zbog svoje brojnosti i značaja stavljen pod zaštitu.

U kanjonu Trešnjice je registrovano 17 parova beloglavog supa. Ovo je najkrupnija grabljivica u ovom kraju, koja se hrani isključivo ostacima uginulih životinja. Ova vrsta je još poznata kao Car visina i čistač prirode.
Mogu se videti i specifični geomorfološki oblici kao i objekti kulturnog nasleđa. Trešnjica se uliva u reku Drinu.

Preuzeto sa: ajmonegde.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*