Kanadska velika jezera se zbog zagađenja pretvaraju u žele

Kanadska velika jezera se zbog zagađenja pretvaraju u žele

Kanadska velika jezera se zbog zagađenja pretvaraju u žele

Stručnjaci tvrde da se Velika jezera polako, ali sigurno pretvaraju u žele zbog sve većeg industrijskog zagađenja, koje je omogućilo želatinastim organizmima da trijumfuju nad onima na bazi kalcijuma, prenosi „Raša tudej“.

Do pretvaranja vode u želatin dolazi zbog toga što u uslovima velikog industrijskog zagađenja opada nivo kalcijuma, pa je razvoj dafnija, organizma koji za izgradnju svog egzoskeleta crpi kalcijum, veoma otežan. Pošto ovi uslovi ne pogoduju razvoju dafnija, njihovo mesto u ekosistemu zauzima holopedijum – želatinasti organizam.

Halopedijum i dafnija

Eksperti strahuju da bi ovaj proces, koji traje od osamdesetih godina prošlog veka, mogao u budućnosti da utiče i na kvalitet pijaće vode u ovom regionu. Osim toga, postoje sumnje da se proces želatinizacije već izmakao kontroli i da će biti potrebne hiljade godina da se nivo kalcijuma u jezerima dovede na svoj nekadašnji nivo. Stručnjaci upozoravaju da postoji velika mogućnost da se povodom ovoga ništa ne može učiniti i da su jezera čovekovom zaslugom dovedena u novo ekološko stanje koje bi moglo da potraje.

Sa: www.blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*