Kako sam počeo mušičariti

Kako sam počeo mušičariti
Savinja maj 2008
Savinja maj 2008

Kako sam počeo mušičariti

Napokon na moju veliku radost, nakon skoro 30 godina, od kada se bavim mušičarenjem, prvi mušičarski magazin kod nas. Naziv “Mušičar” logičan, idealan i baš kao po mojoj želji da ovaj naziv konačno zaživi i dobije smisao na našim prostorima.

Znam da sada mladim kolegama mušičarima ovo zvuči čudno, ali osamdesetih, kada sam spoznao lepote ovog sporta, na prste su se mogli prebrojati ljudi koji su čuli, a kamoli se bavili ovim načinom sportskog ribolova. Tada je reč mušičar delovala čak smešno, ali veoma intrigantno. Zato sam često proteklih godina ostao neshvaćen. Zašto ne volim reč ribolovac u rečniku mušičarenja? Ne znači da nisam probao ostale načine ribolova i da ribolov ne volim, ali mušičarenje je više od ribolova. Mušičar je mušičar, a ne ribolovac

Odrastao sam pored reke Gradac u Valjevu, Bogom dane za mušičarenje, tako da sam lepotu mušičarenja i vezivanja mušica spoznao još kao dečak. Na žalost, mušičari koji su me uveli u taj sićušni i tajnoviti svet nisu više živi, ali sam srećan što sam imao prilike da ih upoznam.
Svoju prvu mušicu vezivao sam u ruci, bez stege i ne sećam se imitacije. Ushićenje, kada je potočara zagrizla moju prvu mušicu inficiralo me je za ceo život. Svoju prvu stegu sam zaradio trampom za mušice, koje sam pravio čika Aci Grbi, starom valjevskom Mušičaru. Za mene je od tada prirodna čarolija sićušnog sveta mušica, koji krije mnoge tajne i menja oblike, postala neiscrpna inspiracija. U svim tim vezačkim počecima, ne mogu a da se ne setim Jovana M. Petrovića, Andrije Urbana i Mladena Merkaša – Goranina, koji su mi svojom literaturom i savetima pomogli. Kao i svi vezači, počeo sam vezivanje mušica po starim recepturama. Zanimljivo je bilo te kreacije poistovećivati i otkrivati u prirodnim oblicima, uz obale reke Gradac. Moja velika ljubav i posvećenost prirodi, je vremenom, uz obale, u vodenom filmu, na vodi kao i na dnu reke otkrivala svoju čarobnu raznolikost. Savladavši veštine vezivanja, imao sam potrebu da mnoge imitacije dočaram na sopstveni način, kako ih ja vidim u prirodnom obliku. Mušičarenje svojim kreacijama pružilo mi je novo zadovoljstvo i priliku da se toj savršenosti prirode približim na svoj način. To me je u neiscrpnoj mušičarskoj igri povelo dalje putem mašte, kreativnosti i veštine vezivanja.

Idrijica maj 2008
Idrijica maj 2008
poljanska sora maj 2008
poljanska sora maj 2008
Roka na reci Gradac prvo kolo MLS
Roka na reci Gradac prvo kolo MLS

Krajem devedesetih izlagao sam mušice na sajmu u Novom Sadu, na štandu tadašnje “Ribolovačke revije”. Videvši moje mušice, Stane Omerzu, mi je predložio da se takmičim u Sloveniji. Poklonio mi je nekoliko brojeva slovenačkog lista “Ribič”, iz kojih sam saznao o uslovima takmičenja. Učestvovao sam tada prvi put, više iz radoznalosti. Nagradu i neki značajan plasman nisam očekivao. Nikad nisam sumnjao u svoje mušice i njihovu lovnost, pa čak ni na svoju prvu vezanu, iz ruke. Za to međunarodno takmičenje, u Sloveniji 2000-te godine, sumnjao sam da li su uopšte prošle carinu i stigle na pravu adresu. Treće mesto koje sam tada osvojio sa “prizmatik marabu” prijatno me je iznenadilo, nagrada takođe, ali najveća vrednost je bila saznanje da u ovom sportu nema granica, u svakom smislu te reči. Zbog iskrenih mušičarskih druženja i lepote slovenačkih reka, od tada se takmičim svake godine.

vrckasta danica Prvo mesto u kategoriji nimfi
vrckasta danica Prvo mesto u kategoriji nimfi
Lepa danica drugo mesto kategorija realisticne Slo 2008
Lepa danica drugo mesto kategorija realisticne Slo 2008
Radjajuci ceddis trece mesto u kategoriji plivajuce Slo 2008
Radjajuci ceddis trece mesto u kategoriji plivajuce Slo 2008

DSC02010 scan0008 DSC02013 DSC02011

Sada je vreme lovostaja na mnogim mušičarskim rekama. Ono je dobro došlo za neke nove vezačke rojeve. Kruna svega kod mušičarenja je srebrni bljesak, zatezanje strune, pumpanje štapa i porast adrenalina, ali kompletan mušičarski doživljaj počinje mnogo pre, možda već ovih zimskih dana.

Bistro u 2009!

 Saša Bencun – Roka

strane 18 i 19 broja 6 musicara
strane 18. i 19., broja 6. lista Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*