Kako protiv uboda insekata

Kako protiv uboda insekata

ubod komarca

Kako protiv uboda insekata

Kasno proleće i leto je doba bujanja prirode i najezde insekata. Dr Radmila Šehić savetuje kako da se zaštitite od insekata, ali i kako da postupate, ako do uboda ipak dođe.

Dati su saveti za tri najčešće vrste insekata na našim prostorima krpelje, ose, pčele, stršljene i komarce

Krpelji
Sezona lepog vremena znači da dolazi i opasnost od krpelja. Međutim, retko koji krpelj je zaražen bakterijom Borrelia burgdorferi koja izaziva teško neurološko oboljenje poznato kao lajmska bolest.

2f567bd65d5290a4131ed2b9c54d014c

– Nije svaki krpelj zaražen, pa ne može da prenese lajmsku bolest. Ubod je neosetan pa se savetuje da se detaljno pregledate po povratku iz prirode. Važno je da izvadite krpelja u roku od 48 sati. Ne na svoju ruku, već to prepustite lekaru. Ali, ako ste daleko od prve lekarske službe, uzmite u ruke pincetu. Idite do mesta gde je krpeljov usni aparat. Uhvatite ga pincetom i okrenite suprotno od kazaljke na satu. Polako ga izvucite i mesto uboda dezinfikujte. Ako se u narednih nekoliko dana pojavi prstenasti otok, morate otići kod lekara koji će vam uvesti antibiotik – objašnjava dr Radmila Šehić, lekar ambulante za odrasle osobe Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ose, pčele i stršljeni
Reakcija na ubod pčela, osa, stršljena je individualna, od lakših kožnih, pa do burnih i životno opasnih alergijskih odgovora, kaže za “24 sata” dr Šehić.

b55d7f7a167080cfc33e3aefd435e07b

– Postoji čitava paleta kožnih tegoba kao što su otoci, crvenilo kože, bol i svrab mesta uboda. Stavite hladan oblog koji sprečava širenje otoka i deluje kao lokalni anestetik. Po preporuci lekara koriste se i oralni antihistaminici koji smanjuju alergijsku reakciju – objašnjava dr Šehić.
Ubod insekta može da izazove teže reakcije u koje spada gušenje koje je svojstveno Kvinkeovom edemu. Do tako opasnih reakcija organizma dolazi kada insekt napadne rastresito tkivo kao što su usne, jezik, očni kapak…
– Reakcija je burna i potrebna je hitna lekarska intervencija, ali ne treba paničiti jer do gušenja ne dolazi momentalno – objašnjava lekar.

Komarci
Ubod komarca ne pravi veći problem. Komarci u našem podneblju nisu malarični, pa nisu prenosioci infekcija. Ujed pauka, onih sa našeg podneblja, takođe retko kod koga napravi alergijsku reakciju – kaže dr Šehić

21a6316dabba367ab0faee7f4472247d

Prevencija
– Prevencija je najvažnija, pa izbegavajte mesta u prirodi gde se odlaže otpad, kao i jezera i kanale u vreme kada se legu komarci. Ne koristite jake parfeme, cvetne dezene, drečave i jarke boje, jer sve to privlači insekte, pogotovo pčele i ose. Zaštitite kožu preparatima koji odbijaju insekte – poručuje dr Šehić.

Izvor: Svevesti.com

Dobra krema protiv komaraca i krpelja je Szuku u obliku kreme, stika ili spreja.

Szuku krema web

Priredio OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*