Kako prepoznati svježu ribu?

Kako prepoznati svježu ribu?

p467-scaled1000

Kako prepoznati svježu ribu?
Po očima, škrgama i mirisu prepoznaćete svježu ribu

Redovnim unosom ribljeg mesa smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa dva, visok nivo holesterola, visok krvni pritisak i gojaznost. Međutim, riba neće imati ljekovite moći ako nije svježa.
Svježa riba predstavlja važan dio pravilno izbalansirane ishrane. Odnos masti i proteina u mesu ribe je daleko povoljniji nego u mesu životinja, što pokazuje i činjenica da 1 gram proteina mesa ribe prati znatno manja količina masti.

Kako biste prepoznali svježu ribu i uživali u njenom ukusu, ali i nutritivnim vrijednostima, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete to uspjeti.

Cijela riba

Oči treba da su bistre i čiste – Ako je riba stara, oči će poprimiti sivkastu boju. To ne znači da nije za jelo, već da neće biti podjednako ukusna i zdrava kao svježa.

Brancini-Shutter625

Pogledajte cijelu ribu – Da li se sjaji? Ili ste primijetili mrlje na njoj i nedostatak sjaja? Ako je tako, onda nije svježa.

Pomirišite je – Svježa riba treba da miriše na čistu vodu, so ili krastavce. Ni pod kojim uslovima ne smije da ima neprijatan miris.

Pogledajte škrge – One bi trebalo da budu jako crvene boje. Ako je riba stara, škrge će imati boju izblijedile cigle.

Riblji fileti

Pogledajte ima li tečnosti – Ako je prisutna tečnost, ona treba da bude bistra, a ne poput mlijeka. Mliječna tečnost fileta je prvi znak truljenja.

e933778a42d41e91f801f08e2501ff87

Pritisnite meso prstom – Ako ste u mogućnosti, filet svakako pritisnite prstom. Udubljenje bi trebalo da nestane. Ako otisak prsta ostaje duže vremena, filet nije svjež.

http://www.cdm.me

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*