Kada decu odvesti na pecanje?

Kada decu odvesti na pecanje?

DecaKada decu odvesti na pecanje?
Mamin sin, tatina kćerka

Dok se dete ne rodi, budući roditelji uglas ponavljaju da im pol nije bitan i da im je najvažnije da beba bude živa i zdrava. Kad stigne sin, ocu se cepa košulja, rodbina slavi tri dana, toče se hektolitri alkohola, dok rođenje devojčica prati znatno manja euforija.


Međutim, već posle nekoliko meseci većina prvobitno razočaranih očeva koji nisu dobili silno željenog naslednika da ponese prezime predaka i produži im lozu iznenada će tvrditi da svoju ćerku vole najviše na svetu. S druge strane, majke obično pokazuju veću naklonost prema sinovima, što je i dovelo do nastajanja kovanica „mamin sin“ i „tatina ćera“.

Sve se menja kad izađu iz pelena

Da li zaista postoji veća naklonost roditelja prema detetu suprotnog pola, pitali smo Radmilu Vulić-Bojović, psihologa i porodičnog terapeuta u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.406_Mamin_sin_tatina_kcerka

– Bebama je mama centar sveta jer samo ona može da zadovolji sve njihove potrebe. Kako dete raste, tako očevi, bake, deke, vaspitačice i dadilje počinju da zauzimaju sve važniju ulogu u njegovom životu, ali mama ostaje najvoljenija i najdraža osoba na svetu. Između treće i pete godine kod dece počinje da se razvija interesovanja za roditelje suprotnog pola – objašnjava Radmila Vulić-Bojović.

Devojčice negde oko četvrtog rođendana počinju da pokazuju interesovanje za maminu garderobu, šminku i cipele sa štiklom. Uživaju da ih posmatraju dok se doteruju, a naročito u zajedničkim ritualima poput šetnji, šopinga i uspavljivanja. Dečaci pak sve više imitiraju očeve. Počinju da gledaju utakmice, odlaze s tatom na pecanje, u perionicu i kod automehaničara, …

MINOLTA DIGITAL CAMERA

No, kad požele porciju maženja ili im treba uteha, i dečaci i devojčice uglavnom traže mamu.

Unuk dusko na pecanju s ocem i dedom
Unuk Duško na pecanju s ocem i dedom

Traže pažnju i divljenje

– Kad dete krene u školu, oba roditelja dobijaju podjednaku važnost u njegovom životu, ali devojčice prvenstveno očekuju tatinu pažnju, divljenje i odobravanje. Jako im je važno da im otac pohvali novu haljinicu, frizuru i prvu peticu, dok dečaci potvrdu svojih kvaliteta traže prvenstveno od majki – objašnjava naša sagovornica.

Marko pusta ribu
Unuk Marko pusta ribu

U periodu puberteta odnosi postaju znatno dramatičniji jer deca počinju sve više da se okreću drugarima. Retke su tinejdžerke koje savet za ljubavne jade traže od majke i dečaci koji se poveravaju očevima, pa se u ovom uzrastu deca lakše otvaraju pred roditeljem suprotnog pola.

ZachJenWedding_Web_0082Dečacima je teže da poslušaju očev savet bilo da ih muče ljubavni problemi ili svađe sa vršnjacima jer se boje da nikada neće biti onoliko dobri koliko tata očekuje. S druge strane, mame će im uvek, čak i kad nemaju dobar savet, pružiti utehu, a devojčice će pak, znajući da tata nije dovoljno kritičan, tražiti njegovu pomoć i odobravanje.

– Ako roditelji imaju jedinstven stav po pitanju vaspitanja, iste zahteve i očekivanja, potpuno je nevažno kome je dete naklonjenije. Najvažnije je da ne prave razliku među njima, da ne favorizuju jedno i ne zapostavljaju drugo jer to može da bude veoma traumatično po dete. Takođe, i da vode računa da ljubav prema detetu ne pređe u gušenje i posesivnost – naglašava Radmila Vulić-Bojović.

Nežnost ne škodi

– Kod nas se u mnogim sredinama smatra da će muško dete, ako bude maženo, postati mekano i svileno, pa zbog toga očevi nežnost usmeravaju ka ćerkama. Međutim, nije tačno da nežnost dobijena u detinjstvu škodi muškoj deci jer dečaci koji nisu dobijali nežnost, kada odrastu, neće ni znati da je pokažu – kaže Radmila Vulić-Bojović.

Izvor: Blic Žena

 

PS. Kod pecanja puno može pomoći deda svojim savetima ili da jednostavno unučad (ili unuče) malo odvede u prirodu i na vodu.

Izvod iz mog teksta Dame mušičarke:

“Prostor ExYu, kao sredina sa dosta patrijahalnim shvatanjem uloge žene, je kroz istoriju smatrao da je njeno mesto “u kući”, da je ona stub porodice, da je supruga, majka, ćerka, baka. Muški posao je bio da obezbedi lovinu tj. hranu za porodicu – ribu i novac za egzistenciju. Samo muški deo populacije sinovi, očevi, braća, dedovi su mogli da se bave sportom i da u njemu uživaju. Damama je ostavljeno da im se dive i da ih poštuju. Boravak u prirodi, pored vode i ribolov je bio naporan za žene, koje nisu imale vremena, jer su morale da brinu o svemu drugom, imanju, deci, stoci, kuvanju, pranju, školi, ručnim radovima, a muškarcima je ostavljeno to “zadovoljstvo” zvanao pecanje – mušičarenje – gubljenje vremena. Ko se uči pecanju, sinovi, unuci, dok ćerke treba da uče da kuvaju, vezu, pletu i da se bave lepim stvarima.”

Nije tako, treba i ćerke i unuke voditi na pecanje!

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*