Jotin jubilej – 20 godina radi kao ribočuvar

Jotin jubilej – 20 godina radi kao ribočuvar

Ribočuvar na Ribniku i dijelu Sane – Jota Duman

Obratio nam se početkom godine svima nama dobro poznati Jota Duman – ribočuvar na Ribniku i dijelu rijeke Sane sa par reči – Moj Ivane lete godine. Ove godine slavim jubilej 20 godina ribočuvarskog staža. Prođe k’o dlanom od dlan.

Odlučio sam da predstavimo njegov jubilej na Portalu OnlineMušičar, pa sam ga zamolio da napiše nekoliko riječi o tome.

Prenosimo njegove reči „Radio sam u udruženju od 2000. kao čuvar dok je još bio predsednik udruženja pokojni Radenko Ćebić. Bio sam sam čuvar, a imali smo revir od mosta u Ribniku do ispod bungalova. Kasnije se pojavio Dr Talić Goran koji je dobio rijeku Ribnik pod koncesiju i počeo sam raditi za LTG kompaniju. Ona gazduje cjelim tokom Ribnika i dijelom rijeke Sane od mosta u Velijašnici nizvodno do Vujića gaza gdje se ulijeva rječica Rastoka. Na samom početku nas je bilo 4 čuvara (Pero, Aco, Goran i ja). Trenutno sam jedino ja zaposlen kao čuvar, a pomaže mi ponekad Filip Mirković koji radi kao vodič.


Drago mi je što sam svjedok svih ovih godina kako rijeka Ribnik napreduje od početka i slobodno mogu reći da je trenutno jedna od najpoznatijih rijeka u Evropi za mušičarenje. Tokom godine, a posebno u sezoni nas posjećuje veliki broj ljubitelja mušičarenja. Vode Ribnika i Sane su bogate lipljanom, potočnom pastrmkom i ponekom kalifornijskom, dok u rijeci Sani ima i klena i mladice.

Redovno čišćenje rijeke od granja i smeća

Dođite i posjetite nas! Uživaćete u ljepoti prirode i velikom broju riba koje plivaju u našim rijekama!

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i Jota Duman

Loading

1 Comment on “Jotin jubilej – 20 godina radi kao ribočuvar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*