Još jedno druženje mladih mušičara u Sloveniji

Još jedno druženje mladih mušičara u Sloveniji

Još jedno druženje mladih mušičara u Sloveniji
24. Mušičarski tabor – Osilnica 2017.

Mušičarski tabor Osilnica, 24. po redu, ove godine bio je od 19. do 21. maja 2017. Na već standardnom mestu kraj Kolpe u hotelu Kovač okupilo se 36 mladih mušičara sa 12 njihova mentora iz 12 ribolovačkih udruženja sa prostora čitave Slovenije.

Na žalost ove godine zbog opravdanih razloga nisu bili prisutni mladi mušičari i njihovi mentori iz Bihaća (Bosna i Hercegovina). Mladi mušičari stari od 10 pa do 16 godina bili su vrlo zainteresirani, da što više nauče mušičarske tehnike, od bacanja mušice na suvom (kasting) do ribolova na reci Kolpi, a naročito je bilo zanimljivo vezanje mušica, svaki dan posle večere uz budno oko mentora.

Prvi dan posle skupljanja i razmeštanja po sobama, mladi mušičari su krenuli na travnato igralište, gde su im mentori pripremili vežbu i trening bacanja mušice u cilj i u dalj. Nakon vežbe sledilo je takmičenje i već smo dobili prve pobednike.

Posle večere standardno vezanje mušica, koje traje dugo u noć.

U subotu nas je malo poremetilo loše vreme, pa smo odmah posle doručka slušali nešto o entomologiji i o teoriji mušičarenja. Poslepodnevni ribolov nam ni slaba kiša nije poremetila pa smo se držali plana. Tako smo pred veče održali i jednu takmičenje u mušičarenju za sve mlade mušičare.

Posle večere opet vezanje mušica, ali ovaj put takmičenje, ko naveže najbolju mušicu. Trebalo je što bolje navezati jednu suvu mušicu i jednu nimfu. Rezultati su bili iznenađajući. Mladi mušičari su pokazali odlično znanje i tehniku.

Kad smo se probudili u lepoj i sa suncem obasjanom nedeljom – naš treći dan na Osilnici i Kolpi, svi su bili spremni da ga provedu u mušičarenju. Taj dan je uvek rezervisan samo za mušičarenje i pokazivanje svega znanja, koji su dobili na taboru i pre od svojih mentora. Nije izostalo ni drugo takmičenje u mušičarenju. Mladi mušičari su uživali u dobrom ribolovu.

Na kraju, je posle ručka i proglašenje pobednika takmičenja u svim disciplinama sledio povratak svojim kućama. Bilo je to izvanredno druženje mladih mušičara sa svojim mentorima i predavačima.

Vidimo se na istom mestu s novom garniturom mladih mušičara.

Rezultati:

muha dalj:
1. Ropret Nejc        Bled               20,51m
2. Svetec Rok         Koroška         20,48m
3. Zupančič Erik     Novo Mesto  19,89m


muha cilj:
1. Čeperlin Žan Ljubno             64 boda
2. Brodnik Žiga Bled                 60 boda
3. Hudoklin Nejc Novo Mesto 58 boda


Vezanje mušica:

kategorija A:
1. Gorjan Vitan Bor   Tolmin
2. Mohar Urban         Vevče
3. Fortunat Adam      Tolmin

kategorija  B:
1. Valentinčič Anže Tolmin
2. Brodnik Žiga        Bled
3. Snoj Sebastjan     Vevče


kategorija  C:
1. Mihelič Alen          Mura Paloma
2. Gumzej Miha        Bohinj
3. Stare Jaka             Bohinj


Mušičarenje:
Prvi dan:
1. Svetec Rok Koroška           1120mm
2. Pečnik Gregor Mozirje       780mm
3. Požin Laura Ljubno            770mm


Drugi dan:
1. Svetec Rok Koroška             1165mm
2. Čeperlin Žan Ljubno            1080mm
3. Požin Laura Ljubno               950mm


Ukupno mušičarenje:
1. Svetec Rok Koroška          2285mm
2. Čeperlin Žan Ljubno        1830mm
3. Požin Laura Ljubno          1720mm


Na kraju su rezultati svih takmičenja pokazali, da je borba za pobednika bila izuzetna. Dva takmičara su skupila po 23 boda. Bolje plasirani bio je Čeperlin Žan (Ljubno) jer je u mušičarenju imao bolji plasman od drugo plasiranog Fortunat Adama iz Tolmina.

Čeperlin Žan – Ljubno

Svi učesnici tabora su bili jako zadovoljni sa organizacijom tabora u želji, da se takav rad sa mladima nastavi i da se susretnemo iduće godine.

Drago ORNIK

Naknadno smo dobili nekoliko fotografija od Drage Ornika koje mu je s istog susreta Osilnica 2017. poslala Nuša Božičnik. Uživajte!

Dodao Urednik Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*