Jig off tungsten

Jig off tungsten

Jig off tungsten

Svako malo na tržištu materijala za FT se pojavi neka nova “revolucionarna” stvar. Dal’ je to novi oblik udice zbog kojeg ćemo se pitati kako smo uopšte vadili ribu ranije, možda dabing koji tako svetluca da nam dođe da mi pojedemo muvu koju smo upravo vezali.

Mnogo je novih stvari koje se pojavljuju, nemamo kad ni da ih probamo sve. Većina tih novotarija je čudo od dva tri dana, nakon čega se lepo vratimo svemu što je bilo klasično. Međutim, tu i tamo, pojavi se nešto što stvarno ima smisla.

Moje mišljenje je da je jig off tungsten jedna od tih novotarija sa smislom.

Da pojasnim!
Prvo, kod nimfi je mnogo toga vezano za težinu, jig off je oko 25% teži od klasičnog (po proceni drugara koji je jedan od najboljih vezača kod nas). To je jako bitno kad malu nimfu treba poslati na dno kod neke pegavuše. Opet, peca se po dnu, među kamenjem i granjem, klasična udica kači taj lom isuviše lako. Ne smeta mi kidanje muva toliko koliko mi smeta kad zakačim granu na odličnom mestu pa je natežem kao praćku i razbućkam mesto gde se krije neka baba pastrmka. Jig off tu pomaže izuzetno, jer sve udice, sem jig udica (za njih je slotted tungsten) on izvrće naopačke.

Ljubitelji modela sa povratnom kukom sad mogu lagano da svoju omiljenu udicu opreme ovom novotarijom i da je provezu kroz lom. Ooo da, kačiće one dno i dalje, al’ značajno manje. Ljubitelji strimerisanja mogu da na udicu strimerku, dužeg vrata napakuju materijale koje su hteli i da voze svog strimera gde hoće.

Još jedna vrlo zanimljiva stvar je da se ovo otežanje da i sakriti donekle što ume da znači kad riba izbegava šljašteće stvari. Sa malo čupavijim grudima dlačice će da legnu preko otežanja i da malo prikriju taj nekad nepoželjni sjaj.

Postavljanje na udicu
Realno nisu male prednosti. Jedina mana je malo komplikovanije pakovanje na udicu. Za razliku od slotted tungstena koji je zbog oblika useka predodređen da lepo legne na jig udicu i ne mrda više kad se muva veže kod jig off-a se na fiksiranju mora malo poraditi. Ništa mnogo al’ par muva dok se uvežba nova procedura i dok nam uđe u motoriku. Poenta je da se na vrat udice pređe jedan sloj koncem koji će čvrsto da nalegne na vrat udice i tako spreči okretanje otežanja oko udice. Osmicama se jig off učvrsti, eventualno doda kap super lepka … I to je sve. Mislim da će vam sve biti jasno sa ovih par slika.

Video izrada strimera sa Jig off tungstenom u prvom delu je postupak fiksiranja za udicu.

Za sve oko nabavke ovih tungstena pitanja mogu da postave na našu stranicu (oholi's flyfishing workshop) ili lično kod Tihog (Tihomir Lukić) ili mene.

Vladimir Petrović – Oholi

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*