Jezera u Bugarskoj

Jezera u Bugarskoj

Jezero u BG web2

Jezera u Bugarskoj
Mušičarenje na jezerima

Bugarska je planinska zemlja . Zemlja čiji je najviši vrh na balkanskom poluostrvu. Musala (2.925m). Samo u planini Rila ima 30 vrhova sa nadmorskim visinama iznad 2.500m! Ukupno na planinama Rila i Pirin ima više od 300 alpska jezera.

Musala webTu je i najveće jezero na Balkanu – Smradlivoto jezera na planini Rila. Ono je 900 m dužine, široko 260 m, sa površinom od 212 hektara. Jezera su veoma lepo mesto za planinarenje, ribolov i kampovanje. U suštini pecanje se izvodi sa mušičarskim priborom ili sa  muvama i BULDENI (Vasser kugla) i spinig (varaličarenjem). Uglavnom lovim na jezerima oko 25 godina. Vremenom, počeo sam da pecam na mušičarski pribor. Ribe smo pecali na suvu muvu po dobrom i lošem vremenu, ako znate gde je to, i imate strpljenja.
Za mušičarenje vam je pogodan neki dobar štap dužine od 2,7m klase 5. Najpogodniji dužine štapa su od 2,90 do 3 metra. To vam omogućava da držeći visoko štap kada čučite u blizini obale, a iza vas ima žbunja. Potreban je dug lider (predvez – dug 3,50m), a tanak podvez (tippet) mora biti dužine oko 1m debljine 0,12 do 0,14mm.

Mušice

Najviše se koriste leti u planinama su imitacije zemaljskih insekata (terestials), Bubamara, mrava, komaraca i osa. Već oko 20 godina koristim muvu, koju sam razvio.

“Dančova planinska muha”  

Materijal za izradu:
– Udica – Tiemco 921 – #18-14 ili Gamakatsu F112SH – #18-12
– Konac – 17/0 UNI – protektora, Trico
– Telo: Antron krzno – zamena čist ili pomešan sa Spektra dabing № 46 ili prosto Spektra dubing ili UV led dubing № 15 – Hends.
– Parachute braon genetsko pero za parašut nogice . Osnova za padobran beli antron

dancova planinska muha web1

dancova planinska muha web2

dancova planinska muha web21

dancova planinska muha web3

dancova planinska muha web31

dancova planinska muha web4

VAŽNO: Naučite da koristite manje materijala duž nit kada dabirate kada pravite muhu. Uvek je bolje da dodate materijal nego napraviti telo s puno materijala pa da ga posle skidate!

http://forum.akulata.com/viewtopic.php?f=44&t=7993

Muha pluta lepo koliko vam je potrebno u vodenom filmu izgleda veoma prirodno. Osnovno je da smo na nju pecali jezersku pastrmku i potočne pastrmke. Neka jezera imaju Američku (California) pastrmku i zlatovčicu.

Jezero u BG web1

Jezero u BG web3

pastrmka web

Jezero u BG web0

Jezero u BG web

Jezero u BG web4

Jezero u BG web5

Jezero u BG web6

Jezero u BG web7

Jezero u BG web8

Jezero u BG web9

Videti album http://www.album.bg/btrout/images/28553938/141721/

Sa vama ću podeliti radost da mušičarenje na jezerima u Bugarskoj stavite u vaš časopis Mušičar

Dančo Savov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*