Jesenji dani na Drini

Jesenji dani na Drini

Reka Drina “kraljica” voda na Balkanu, je uvek specifična i uzbudljiva za mušičarenje (fly fishing). U sebi krije puno kapitalnih primeraka lipljena, pastrmke, mladice, … kojih mi često nismo ni svesni da ih ima, a pri tom ona ima status divlje reke.

Čitav tok reke je jako zahtevan za ribolov, pa zato i kažu da je teška reka za mušičarenje. Drina je takva da možeš pecati samo koliko ti ona dozvoli. Ona je takva reka da koliko god odlazio sa nje, u njoj ima nečeg što te mami da joj se vratiš i pecaš na njoj ponovo … Zato je i zovem “kraljicom” reka.

Jesenji dani na Drini su jako zanimljivi, uvek ima dešavanja kako u vodi, tako i na površini vode gde obožavam gledati kako lipljen sakuplja svoje zalogaje hrane. I konačno kada riba sakuplja hranu krećemo na zabačaje, uglavnom lovim površinskim mušicama na veličini udica #10, #12, #14 i #16, a jedino lično kod mene na manjoj veličini, ispod #16, može doći u obzir samo mrav.

U ovim jesenjim danima 2020. uglavnom sam pecao na imitacije urađene na veličini udica #14 i #16. Razne imitacije jednodnevki i po koji mrav su bile moji aduti ove jeseni i na njih sam imao kako sitnijih lipljena od 30 do 35cm, tako i nekoliko krupnijih do 50cm.

Mušičarenje na Drini je zahtevno

Slobodan Lekić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*