Jesen sa malim jednodnevkama

Jesen sa malim jednodnevkama
BWO
BWO

Jesen sa malim jednodnevkama

Kraj sezone lova na pastrmku ne mora i ne znači kraj sezone lova veštačkim mušicama. Time ne mislimo samo na lov krupnijih grabljivica strimerima, već na nastavak lova malim imitacijama i laganim priborom na pastrmskim i vodama ispod granice njihovog prostiranja.

U slučaju tople jeseni, kakva je donekle bila i ova, tu su prvenstveno klen, lipljan, crvenperka, grgeč, sunčanica … Iako lično preferiramo lov samo prvih dveju vrsta iz prethodnog niza, nije na odmet pomenuti i ostale potencijalne “protivnike”, jer je sve više pobornika koji, ne bez razloga, uživaju u totalnom mušičarenju i totalnom produžetku sezone do prvog leda ako ga u ovim uslovima promene klime uopšte i bude.

Imitacije insekata poželjnih u kutijama za kraj jeseni podjednako su primenjive na sve pomenute vrste, bilo da se radi o malim nimfama ili površinskim imitacijama.

Baetis
Baetis
Baetis nimfa
Baetis nimfa
Caenis
Caenis

Uslovi na vodi obično podrazumevaju prohladno vreme i prilično bistre reke smirenog toka. I same riblje vrste sve se više drže dubljih delova, a periferiju i površinu posećuju samo u pokretima za hranom. Ono što ih najčešće može naterati na aktivnost jeste rojenje jednodnevki i tularaša. Budući da smo o tularašima pisali više puta to ćemo se rečima, a više fotografijama, u ovom tekstu posvetiti jednodnevkama koje mogu biti masovne, kao na početku sezone, i svojom brojnošću izazvati sasvim solidnu aktivnost riba, a samim tim stvoriti uslove za lepe mušičarske doživljaje.

Glavna razlika, ako zanemarimo jače vodostaje, duže i toplije dane s početka sezone, jeste veličina insekata koje moramo imitirati, finiji pribor i njihova suptilnija prezentacija. Nekoliko sati oko podneva će biti vreme kada treba očekivati masovnije pokrete nimfi ka površini, a samim tim i aktiviranje riba. Od trenutnih vremenskih prilika zavisi kako će teći samo rojenje, a od toga i naša tehnika mušičarenja. Hladno i vlažno vreme može značiti duže zadržavanje insekata pod površinom, dok će topliji talasi doneti sigurno i veoma primetno javljanje riba bliže same površine. Nimfe i vlažne imitacije davaće rezultate u oba slučaja, dok će površinsku aktivnost i ono što većina priželjkuje biti moguće samo ukoliko insekti krenu da se u većem broju javljaju na površini.

Lovite imitacija na malim udicama

Opšta karakteristika jednodnevki, koje se mogu rojiti u ovom periodu je njihova mala dužina tela, 10 mm je gornja granica, a optimalne veličine udica za vezivanje imitacija su 16 i 18. Opšti utisak boje tela i krila jednodnevki je maslinasto siv, krem žućkast ili veoma svetao. Ako baš niste pobornik realističnog vezivanja biće dovoljno da imate ovih nekoliko kombinacija u par veličina za sve tipove imitacija. Za sve one koji vole i malo više sistematičnosti u ređanju činjenica dajemo i tabelu vrsta i rodova malih jednodnevki sa njihovim imenima uobičajenim kod mušičara. Prema do sada izvršenim istraživanjima vrste pobrojane u tabeli ustanovljene su na prostorima Srbije dok se u širem okruženju može verovatno naći još neka vrsta i za sve njih, mušičarski važne odlike se mogu smestiti u nekoliko rečenica prethodnog pasusa.

Klasične nimfe, nekoliko vlažnih i mekonogih, te male plivajuće jednodnevke su obično naš izbor za mušičarenje u jesen. Moderno vezivanje nudi ponekad zbunjujući izbor imitacija pa zato onima koji počinju toplo preporučujemo klasične nimfe, Fazanov rep, Zečje uvo, Grey Goose i Grinvelovu nimfu za lov pod površinom i malo dublje od nje. Ukoliko se riblja aktivnost približila površini tu su mekonoge Iron Blue Dun, kao i čitav niz sličnih imitacija, klasična vlažna mušica Blue Dun, kao i mekonoga varijanta Fazanovog repa na udicama ne većim od broja 14. CDC je materijal koji poslednjih godina sa velikim zadovljstvom eksploatišemo i za imitacije jednodnevki, pa su naša preporuka CDC Dun, CDC Paraloop i slične imitacije koje neće ostavljati suvuše otisaka na površini, a biće i lake za vođenje, kao i za praćenje dešavanja oko njih.

Pribor klase 3 – 4 biće odličan za jesenje mušičarenje, ukoliko koristite upredene predveze za predstavljanje plivajućih mušica produžite predvez do krajnjih granica uspešnog ispravljanja i neka debljina vršnog dela bude prilagođena trenutnoj prozirnosti vode i vodostaju. U uslovima najbistrijih voda posvetite malo više pažnje prilaženju, osmatranju pozicije atraktivnijih riba i što nežnijoj prezentaciji mušice.

BH Hares Ear
BH Hare's Ear
Soft Hackle Pheasant Tail
Soft Hackle Pheasant Tail
Pheasant Tail
Pheasant Tail
Parashut Caenis
Parashut Caenis
Pale Watery
Pale Watery
Iron Blue Dun
Iron Blue Dun
Greenwels Nymph
Greenwel's Nymph
Gray Goos
Gray Goos
Gold Ribbed Hares Ear
Gold Ribbed Hare's Ear
CDC Spider
CDC Spider
CDC Paraloop Dun
CDC Paraloop Dun
CDC Loop Dun
CDC Loop Dun
CDC Dun
CDC Dun

Tabela 1. Vrste malih jednodnevki

Vrsta malih jednodnevki Srpsko ime Englesko ime
Familija Baetidae
Rod Baetis 
Baetis alpinus Sivo maslinasta jednodnevka
Baetis buceratus Sivo maslinasta jednodnevka Medium Olive Dun
Baetis fuscatus Svetla maslinasta jednodnevka Pale Watery Dun
Baetis gemellus Sivo maslinasta jednodnevka
Baetis lutheri Sivo maslinasta jednodnevka
Baetis meridionalis Sivo maslinasta jednodnevka
Baetis niger Čelično siva jednodnevka Iron Blue Dun
Baetis tracheatus Svetla maslinasta jednodnevka
Baetis vernus Sivo maslinasta jednodnevka Medium Olive Dun
Baetis pumilus Čelično siva jednodnevka Iron Blue Dun
Rod Alainites 
 Alainites muticus Čelično siva jednodnevka Iron Blue Dun
Rod Centroptilum 
Centroptilum luteolum Svetla maslinasta jednodnevka Small Spurwing
Familija Ephemerellidae 
Rod Ephemerella 
Ephemerella kreighoffi Modro maslinasta jednodnevka
Ephemerella maculocaudata Modro maslinasta jednodnevka
Ephemerella mucronata Modro maslinasta jednodnevka Blue Winged Olive
Ephemerella notata Sivo žuta jednodnevka Yellow Evening Dun
Ephemerella ikonomovi Modro maslinasta jednodnevka
Rod Seratella 
Seratella ignita Modro maslinasta jednodnevka Blue Winged Olive
Rod Torleya 
Torleya mayor Modro maslinasta jednodnevka Blue Winged Olive
Familija Caenidae 
Rod Caenis 
Caenis horaria Mala svetla jednodnevka Broadwing
Caenis macrura Mala svetla jednodnevka Broadwing
Caenis luctuosa Mala svetla jednodnevka Broadwing
Caenis pseudorivulorum Mala svetla jednodnevka Broadwing
Caenis robusta Mala svetla jednodnevka Broadwing
Caenis undosa Mala svetla jednodnevka Broadwing

Autori: ©Goran Grubić i Aleksandar Panić, oktobar 2008

www.flyandtrout.com

Loading