Jesen na vodi s Rabijevom mušicom

Jesen na vodi s Rabijevom mušicom

Jesen na vodi s Rabijevom mušicom

Dugo sam razmišljao kako da počnem ovu sadržinu. Da li moja iskustva ili iskustva naših magova mušičarenja u dužem periodu? Na kraju sam odlučio: moja iskustva u par reči, pošto lovim isključivo klena, ponekad pastrmku, a lipljen je za mene misaona imenica – nema ga u Makedoniji.

Dalje pisanje je sublimat iskustava naših učitelja iz najplodnijeg perioda jugoslovenskog mušičarstva. Pogodili ste: to je period ranih 90-desetih godina prošlog veka. Pre svih, tu mislim na doajene YU mušičarstva, kao što su bili (i još uvek su) M. Merkaš, A. Urban, J. M. Petrović, ……..
Početkom oktobra, vode su još uvek male, riba postaje aktivnija, jer ona instiktivno oseća da dolazi period mirovanja. Postoji sintagma – „Ako nisi ništa uradio tokom proljeća i leta tu je jesen“. To ne znači sada da treba marširati rekom, iako je riba manje obazriva.

Može da se lovi svim poznatim tehnikama. Lov suvom mušicom često ograničava opalo lišće. Ništa neće ometati lov na dnu. Za ovaj period, po meni, najinteresantniji je lov mokrom mušicom.

Svojevremeno, metod „lov mokrom mušicom“ u ovom periodu impresivno je opisao gosp. Merkaš. On je bukvalno preneo iskustva nemačkog ribolovca ERNST-a RABI-ja. Štos nije u tome što je on tvorac čuvene Rabijeve mušice kojom lovi cele sezone. U pitanju je Rabijeva tehnika i taktika, koju iskusniji mušičari primenjuju u jesenjem periodu. Za one koji nisu upoznati, a hoće da pokušaju: Plivajuća struna 4 ili 5, predvez 250cm na čijem je kraju olovna glava i završni najlon 0,10 – 0,12mm dužine od 80 – 200cm što zavisi od dubine i brzine vode. Uzgon vode i kratka povlačenja čine da se mušica nađe na pravoj dubini. Savršena imitacija uspona lutaka tulara (kedisa) i nimfi u fazi dizanja prema površini vode!

E sad kojom mušicom? Rabijeva mušica.

Jednostavna, a vrlo lovna. Evo originalnog opisa:
Udica: 14-22
Konac: crni
Rep: 2-3 kratka isečka lamete boje sedefa
Rebra: lameta boje sedefa ili fina zlatna žica
Telo: isperci iz repa fazana
Noge: jedan namotaj pera sive vrane

Koristeći ovu mušicu i ovu tehniku u ovom periodu godine mogu da se pohvalim ulovom sijaset klenova, zavidnog broja skobalja i poneke mrene. Eksperimentisao sam i sa najpoznatijim mušicama u vlažnoj izvedbi. Uspeh, po nekim mojim merilima nije izostao. Svaku mušicu, koju bi sami kreirali u vlažnoj formi, a da liči na predmetnu biće lovna. Jedini bitan uslov je da noge budu izrađene od mekog pera (jerebica, šljuka, vrana i sl.)

Trajko Božinovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*