Entomologija I: Jednodnevke

Entomologija I: Jednodnevke

proba jednodnevke web

Kratka entomologija za mušičare

Na početku bavljenja najdražim sportom, svaki je mušičar barem jednom došao u situaciju, da se upita: “Šta sada da navežem na kraj predveza, kad sam sve svoje (isprobane) adute probao i nijedan ne radi”.
Tada bi mu svakako bio potreban savjet iskusnijeg kolege, koji bi mu savjetovao sledeće:”Pa okreni se malo oko sebe i vidjet ćeš šta se događa na vodi i oko nje!”

Sa time bi ga upozorio na male sitne letače, koje oko neiskusnog mušičara, čak ni ne poveže sa hranom, sa kojom se taj tren hrani velika većina riba u okolini, osim ako mu taj letač ne upadne slučajno u oko ili sleti na nos. A i to se događa u vrijeme njihovog plesa nad vodenom površinom.

Potreba za poznavanjem nekoliko osnovnih vrsta insekata je obavezna za svakog imalo ozbiljnog ribolovca, koji se bavi sa mušičarenjem, baš zato pažljivo pročitajte ovih nekoliko sledećih redaka i dobro pogledajte crteže.

Entomologija

Nauka koja se bavi poznavanjem insekata zove se entomologija; a insekti su najbrojnija skupina živećih organizama na našoj planeti. Tri četvrtine svih životinjskih vrsta na zemlji pripada baš rodu insekata. Oko milion vrsta poznajemo. Predpostavka je da ih ima bar još isto toliko, koji su nauci još nepoznati. Spadaju među najstarije žive vrste na planeti.
Kao primjer mogu navesti vilinog konjica (kačjega pastira), koji je leteo iznad karbonskih močvara prije nekih 300 miliona godina, kada o dinosaurima ili ribama još nije bilo ni traga. Sa svojih 70cm raspona među krilima su bili pravi gorostasti prema njihovim današnjim rođacima, koji sa svojom malom živopisnom pojavom još uvijek krase mnoga jezera, bare i rijeke. Ali pređimo na temu o kojoj ću danas pisati.

Podjela insekata

Insekte danas grubo dijelimo na dvije velike skupine:

VODENE – oni koji su u svome razvoju na neki način vezani na vodu i na SUVOZEMNE – koji u vodu dođu samo slučajno. Nas mušičare svakako zanima ona prva skupina!
U njoj se nalazi veliki broj insekata.
U par nastavaka u listu Mušičar ćemo opisati sve osnovne grupe insekata bitnih za mušičarenje.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJednodnevke

Najprije bih spomenuo one koji spadaju među najljepše i najatraktivnije, a baš zato su i svim mušičarima najpoznatiji. To su Jednodnevke lat. EPHEMEROPTERA (slo. Enodnevnice, eng. Mayfly).
One su ujedno i najveća skupina među vodenim insektima. Svoje ime su dobili, jer u odraslom stadiju žive, u prosjeku, samo jedan dan. Njihove predstavnike srećemo na vodi od ranog proljeća pa do kasne jeseni, a neke manje čak i zimi, ako se temperature vazduha bar malo dignu iznad nule. Doduše vrlo su različiti kako po veličini tako i po boji, ali sve ih povezuje jednak razvojni ciklus. Tako ćete zapaziti da odrasle jedinke te vrste odlažu jajašca na vodenu površinu odakle ona potonu na dno, a tamo se iz njih, kroz neko dogledno vreme; sve je odvisno od temperature i svetla, razviju male ličinke. One se ispod površine vode razvijaju i rastu od jedne do dve godine, zavisno o vrsti. U međuvremenu, dok rastu, u više navrata svlače svoju hitinastu kožu. Tela ličinki se se po boji i po obliku prilagođavaju sredini  u kojoj žive.
186423~1
Tako su se ličinke koje žive u brzoj vodi, sa oblikom tijela prilagodile toj sredini, da se lakše stisnu uz kamen da ih jaka bujica ne odnese. Telo im je dosta pljosnato, a imaju i jake nogice da ih drže na mestu.
Najpoznatiji predstavnik je vrsta jednodnevki sa Latinskim imenom Heptagenidae. Opet druga vrsta ličinki jednodnevki, kopaju u blatu male rovove u kojima se skrivaju i traže hranu. Njihov oblik tela se posve prilagodio tom načinu razvoja i zato nisu slične prvima, a ipak pripadaju istoj vrsti.

jednodnevke tabla mikec
Životni ciklus jednodnevki – tabla

Različiti oblici nimfi jednodnevki

Najlepša od svih jednodnevki, Voden cvijet ili Ephemera (lat. Ephemeridae). Ličinke se pod vodom hrane sa odmrlim vodnim biljem i manjim vodenim organizmima. Kad ličinke odrastu, jako im nabubri leđna strana grudi (thorax-a) i tada pomoću zadnjeg dela, stražnjice (Abdomen-a) zaplivaju prema površini. U tom stadiju su nimfe i najranjivije, te potpuno izložene uvek gladnim ribljim ustima. Kada doplivaju do površine, za nekoliko sekundi/minuta (zavisno o temperaturi okoline) leđa se rasprsnu i van izađe krilati insekat, koji odbaci raniju hitinastu odeću.

BUGS2 web
Osnovni oblici nimfi jednodnevki

Karakterističnost jednodnevki je da su jedini insekti koji se još jedanput preoblače posle toga kako su dobili funkcionalna krila.

Taj predzadnji stadij njihovog razvoja zovemo SUBIMAGO (slov. Levinka, eng. Dun). Karakteristike tog stadija jednodnevki su, tamnija, sivo plava boja krilaca pokrivena dlačicama, vrlo robusni težak let, izrazita venacija krila. Posle nekoliko sati ili nekoliko dana (iako se kaže jednodnevka), sve je zavisno o vanjskoj temperaturi (temperaturi okoline), dođe do ponovnog svlačenja (skidanja košuljice).

Ovaj novi razvojni stadij zovemo IMAGO (slo. Prelka, eng. Spiner). Sada su krilca prozirna. Polno zreli izrazito lep insekt sa dugim repnim antenama. Nemaju probavne organe, pa zato žive samo toliko vremena da iscrpe svoje energetske zalihe i obave zadatak zbog kojeg su tu – parenje i polaganje jaja.

Još jedan stadij tog insekta smo se dosjetili mi mušičari, a zove se uginuli insekt (slo. Upehanke, eng. Spent). Taj stadij podrazumeva one predstavnike jednodnevki koje u zadnjim trzajima odlažu jajašca na vodenoj površini ili ih već mrtve nosi vodena struja unaokolo.

Za određivanje kojoj vrsti, rodu pripada pojedinačni insekt je kod odrasle jednodnevke vrlo značajna razpored žila u krilima i broj repnih resica. To su svakako podaci za one koji hoće malo više produbiti svoje znanje o insektima; a za ostale mušičare je važno da znaju razlikovati osnovne oblike insekata, koji se pojavljuju na vodi ili u njoj.
Ne bi smelo da vam se desi da lovite sa imitacijom Tulara (Slo. Ločnice – Mladoletnice), a u tom momentu se roje velike majske muhe (Vodeni cvetovi). Zato, ako zapazite na vodi insekte, koji vas podsećaju sa gore uzdignutim krilcima na male jedrilice, to su sigurno jednodnevke i tome prilagodite svoju imitaciju, koju ćete zavezati na kraj predveza (tipet-a).

BEATIS~1
Nimfa Baetida
nimfa
Nimfa Heptagenidae
jednodnevke-mikec
Životni ciklus jednodnevki

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare u sledećem nastavku, koji će izaći u narednom broju lista Mušičar. Bistro!

Vladimir Mikec Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*