Jednodnevka Oligoenuriella rhenana

Jednodnevka Oligoenuriella rhenana

Specifičnosti i rariteti živog sveta jednog kraja ne ogledaju se samo u vrstama za koje smo vezani legendama, atraktivnošću pa i predrasudama. Čak i među najmanjim i gotovo neprimetnim organizmima imamo priča punih zanimljivosti, simbolike ali i naučnih činjenica koje na svoj način doprinose boljem shvatanju prirode, odnosa u njoj i stvarnog mesta ljudi u tom opštem planu.

Skloni da svoju vrstu prečesto karakterišemo savršenom, promiču nam detalji koji pokazuju na koje je sve strane mreža života postigla savršenstvo ako mi uopšte možemo suditi o savršenstvu.

Reka Jerma, Nišava ali i druge reke Balkana, stanište su jedne vrlo specifične vrste insekata. Da se za nju ne interesujemo ribolovački ostala bi samo akademska poznanica entomologa, međutim, upoznali smo je ribolovački, pa vam je tako i predstavljam.

U vreme kada sam sakupljao podatke o njoj nije bilo sigurno da li nimfa provodi u vodi jednu ili dve sezone, vrlo robusna i gruba, predstavlja valjda najspecifičniju nimfu jednodnevki.

Pravi kuriozitet je zrela jedinka, jednodnevka koja ima najkraći život u vazdušnoj sredini. Živi radi leta i sparivanja mužjaka i ženki, bukvalno jedan do dva minuta. Za razliku od ostalih jednodnevki koje imaju samo redukovan aparat za hranjenje, jednodnevka Oligoenuriella rhenana rađa se iz larvenog stadijuma i bez razvijenih nogu. Ona ne može da sleti na stene ili vegetaciju, ali to joj nije ni potrebno. Dok ostale jednodnevke, moraju proći još jedno presvlačenje iz faze nezrele (subimago) u fazu zrele (imago) jednodnevke, ona to obavlja u letu, svlačeći hitinsku košuljicu samo sa tela, pa je kao jednodnevka koja i u imago fazi zadržava subimago krila, potpuno fascinantna.

Nimfe

Kako to izgleda i prirodi?
Krajem jula i početkom avgusta, pred sam mrak a nad najjačim brzacima reke, pojavljuju se velika sivo bela krila, prvi pojedinačni letovi su mirni, ali sa povećanjem broja jedinki let počinje da bude veoma brz, nad vodom u amplitudama od desetak metara uzvodno i nizvodno. Vrlo brzo roj se smiruje i sa svakog insekta otpada mala bela fleka košuljice. Još malo histeričnog leta nad vodom i formiraju se parovi, velike bele ženke i mali maslinasto beli mužjaci.

Imago

Sparivanje je brzo i takođe u vazduhu, sve traje nekoliko sekundi, a onda, po već potpunom mraku, stotine hiljada insekata legne na reku, mužjaci umiru, a ženke se grče i istiskuju male crtice narandžastih jajašaca koja tonu u vodu. Sve to prati radost riba, sve što živi u reci podigne se i sakuplja mastan sloj uginulih buba.

Imitacija

Aleksandar Panić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*