Japan: Pronađen izumrli losos

Japan: Pronađen izumrli losos

kunimasu web

Japan: Pronađen izumrli losos
Skrivao se 70 godina

Vrsta japanskog lososa, za koju se smatralo da je izumrla pre 70 godina, pronađena je u jezeru udaljenom 500km od svog prirodnog staništa, objavio je japanski ihtiolog Tetsuji Nakabo sa sveučilišta u Kyotu.

Nemigratorni jezerski losos, koji se naziva “kokanee” na engleskom ili “kunimasu” na japanskom, smatrao se izumrlim od 1940., kad je izgradnja hidroelektrane zakiselila jedino jezero u kojem je živeo, u severnoj pokrajini Akiti, piše Hina.
Pre toga je 100.000 komada lososove ikre prebačeno u jezero Saiko, 500km južnije, ali se verovalo da to poribljavanje nije uspelo. Prof. Nakabo je rekao da je njegov tim našao “kunimasua” u jezeru Saiko pokraj planine Fuji i veruje kako je populacija dovoljno velika da osigura održanje vrste.

kunimasu83 web

Izrazio je nadu da ribolovci neće loviti tu vrstu te objavio fotografije i videosnimke lososa koji je tamnomaslinaste boje s crnim tačkama na leđima, a naraste do 30cm. Lososi, koji žive u jezerima i rekama što utiču u jezera, narastu manji od svojih poznatijih rođaka koji se sele u more.
“Kunimasu” je i dalje na popisu nestalih vrsta japanskog ministarstva zaštite okoliša.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*