Jaka bez šećera – kafena buba!

Jaka bez šećera – kafena buba!


Za ljubitelje bambula, buba i ostalih nespretnih tvrdokrilaca evo i jedne stare imitacije, ali dobre! U vreme kada dvadeseti vek još nije podario vezačima mušica blagodeti poliuretana, policelona i ostalih futurističkih, sintetičkih materijala, američki autor i specijalista za krečnjačke vode u Pensilvaniji, Čarli Foks (Charlie Fox), dosetio se da iskoristi zrno kafe kao imitaciju tvrdokrilca.
Ovakvu muvu je popularisao daleke 1944, dok je nad Evropom i dalje tutnjao II sv. rat. Čarlijeva buba je bila još jednostavnija od ove na slici – bila je bez nožica, dakle oličenje minimalizma. Zrno kafe sjajno pliva, a mušica na vodu pada kao mini granata, uz udar, buku i koncentrične talasiće koji privlače ribu. Policelon (pena) ne daje ovako bučan pad.
Ja sam verziji na slici dodao meke nožice od pera jarebica ofarbanog u boju čokolade. U sporim, isprepletanim mikro-strujama krečnjačkog potoka ovakve nožice bolje “rade” od klasičnog petla, jer plovnost nije problem. Pokret je bitniji!

Kreativnosti vezača nema kraja, pa se možete poigrati sa sintetičkim nozicama, komadićem policelona na leđima za bolju vidljivost, dodatkom svetlucavih materijala ili bilo čime šta vam padne na pamet … Bitno je da ne izostavite glavni sastojak, zrno kafe. Ostavljam na vama da sami otkrijete da li ribe iz vašeg kraja više vole Doncafe ili LaVazzu, tamno prženu ili kolumbijsku.

Izrada je prosta … Turpijom produbite liniju na zrnu kafe, tako da lepo naleže na vrat udice (kao kad izrađujete poper). Na vrat udice premotan koncem nanesite kap superlepka i zalepite zrno kafe. Kada se lepak osuši, dodajte ostale delove muve (nožice, indikator) po želji. Zbog veličine prosečnog zrna kafe, ovakva imitacija obično zahteva udice vel. 12 ili 14 (na slici).

Uz dozvolu od autora preneto sa bloga: https://musicarskikafe.blogspot.com/2006/06/jaka-bez-secera-kafena-buba.html

Vladan Milenković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*