Jačanje nacionalne biosigurnosti kroz zaštitu vodenih životinja

Jačanje nacionalne biosigurnosti kroz zaštitu vodenih životinja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jačanje nacionalne biosigurnosti kroz zaštitu vodenih životinja

U okviru regionalnog FAO projekta „Pomoć zemljama zapadnog Balkana za poboljšanje procesa usaglašavanja međunarodnih standarda vezano za bolesti vodenih životinja“, 9. i 10. decembra 2014. godine, održana je Nacionalna radionica u kojoj su učešće uzeli predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave za veterinu.

Pomenuti regionalni projekat je zajednički projekat FAO (Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama) i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i nadležnih institucija zemalja iz regiona – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Jedan od ciljeva projekta je da doprinese poboljšanju i razvoju u oblasti akvakulture i zdravstvenog stanja vodenih životinja. Opšti cilj ovog projekta je jačanje regionalne i nacionalne biosigurnosti u oblasti akvakulture, i uspostavljanje kapaciteta za bavljenje sa prenosivim zaraznim bolestima vodenih životinja. Takođe, projekat se sprovodi sa ciljem da se poboljša proces usaglašavanja nacionalnih sa međunarodnim zdravstvenim standardima za vodene životinje, a u skladu sa standardima Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE). Na radionicama, koje su održane na određene teme u svakoj zemlji, učesnicima je omogućen opšti pregled stanja u oblasti akvakulture, kako u regionu tako i kod nas.

Ovim projektom, zemlje učesnice treba da omoguće da se unaprede mere za poboljšanje zdravstvenog stanja vodenih životinja na nacionalnom nivou, kao i da se poboljša usklađivanje sa zdravstvenim standardima kako u regionu, tako i u međunarodnom prometu. Tokom radionice je kroz usmeni i praktični rad predstavljen projekat, a ciljna grupa bili su veterinarski inspektori i uzgajivači ribe. Radionici je prisustvovalo 55 učesnika. Radionice su se održale u ribnjacima RM Stubica u Sisevcu, u Popovcu, Paraćinu i ribnjaku Ribarskog Gazdnstva “Ečka”, u Lukinom Selu i Zrenjaninu.

Pogledajte foto galeriju

Tatjana Labus
Foto: IK/onlineMušičar

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*