Izveštaj sa Suvaje

Izveštaj sa Suvaje

Suvaja ribolovac musicari web1

Izveštaj sa Suvaje – sastavnica reke Gradac

Na početku ovog izveštaja želimo u kratkim crtama da upoznamo sve ljubitelje gde ustvari nastaje reka Gradac. Sastavom Bukovske reke i Zabave, pa sve do ušća u Kolubaru, mereno rečnim koritom ima dužinu 28km.

Tačno na polovini klisure na 14-om kilometru nalaze se izvori Zelenci (sedam izvora), a koji je samo jedan od mnogobrojnih izvora. Od ovog mesta pa nizvodno reka je stalnog toka, ako posmatramo vremenski period od 50-100 godina.
Uzvodno od ovih izvora, pa sve do mesta svog nastajanja reka nema stalni tok, odnosno vode Gradca ne dospevaju površinski, rečnim koritom do vrela. Taj deo klisure se zove Suvaja i odlikuju je izuzetne prirodne vrednosti u smislu biodiverziteta i geomorfoloških karakteristika.

Suvaja ribolovci musicari web
Valjevci na Suvaji

 

Suvaja web6

Suvaja Mitrovic web1
Dragan Mitrović sa potočarom iz Suvaje

Suvaja web3

Suvaja web2
Kanjon je dosta uži i krase ga veliki broj pećina i prelepi virovi dubine i do 5m, kristalno bistre vode. Količina ribe zavisi od inteziteta migracije uzvodno.

Suvaja ribolovac musicari web

Suvaja potocara web1

Suvaja web6

Suvaja web1

Logo Gradac znakJedan dan ribolova u Suvaji nezaboravan je za svakog mušičara. Predlažemo svim ljubiteljima da posete kanjon Suvaje.

EKOD Gradac Valjevo

gradac-mapa

Loading

2 Comments on “Izveštaj sa Suvaje

  1. Poštovani, da li se od vrela Gradca može proći Suvajom do železničke stanice Lastra, u ovo doba godine ili malo kasnije?
    Pozdrav
    Predrag Milićević, Beograd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*