Izumrla jedna od najvećih i najstarijih slatkovodnih riba

Izumrla jedna od najvećih i najstarijih slatkovodnih riba

Kineska veslonosa (Psephurus gladius) je pripadala drevnoj vrsti riba za koju se smatralo da je preživela nezamislive promene na Zemlji još od razdoblja rane jure i uspela je da nadživi mnoge izumrle vrste.

Ovaj pravi div među slatkovodnim ribama koji je nastanjivao reku Jangcekjang, najdužu reku Azije i treću najdužu na svetu, u Kini je dobio nadimak „kralj slatkovodne ribe“. Prema tvrdnjama kineskih, čeških i britanskih naučnika koji su objavili studiju u časopisu „Science of the Total Environment“, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima – gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je od 1996. godine kinesku veslonosu klasifikovao kao „kritično ugroženu“, a poslednji put je uočena 2003. godine.

Areal gde je sve živela u rekama Azije

Nestanak ove vrste najbolje ilustruje stanje reke Jangcekjang i potrebu očuvanja njene faune. Čak 140 vrsta ove reke smatra se kritično ugroženima, a suočena s vrlo izvesnom mogućnošću izumiranja velikog broja vrsta, kineska vlada je 1. januara 2020. proglasila desetogodišnju zabranu na komercijalni ribolov u reci. Ostaje da se vidi hoće li to biti dovoljno za spas vrsta s obzirom na trenutnu situaciju.

U studiji se navodi da je izumiranje kineske veslonose uzrokovano ljudskim aktivnostima, ponajviše gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Naime, još tokom sedamdesetih godina prošlog veka na reci se u proseku lovilo 25 tona ribe godišnje, no naučnici su zaključili da je brana Gezhouba, sagrađena na reci Jangcekjang, 1981. godine, u izumiranju ove vrste ipak odigrala najveću ulogu. Izgradnjom ove brane veslonosa je odsečena od svojih uzvodnih mrestilišta koji su otkriveni krajem sedamdesetih. Istraživači su takođe proučavali postojeće podatke o pojavama ove vrste i otkrili da je između 1981. i 2003. godine zabeleženo ukupno 210 pojava, i to uglavnom uzvodno od brane Gezhouba. Istraživači stoga smatraju da je vrsta funkcionalno izumrla 1993. godine i u studiji naglašavaju hitnu potrebu očuvanja ugroženih vrsta reke Jangcekjang i njenih pritoka.

Muzejski eksponat

 „S obzirom na to da je slatkovodna kineska veslonose uz američku bila jedna od dve postojeće vrste riba iz reda Acipenseriformes, izumiranje tako jedinstvene vrste predstavlja neoprostiv gubitak“, rekao je koautor studije Kuvej Vej. Vej je uz pomoć istraživača Češke akademije nauke i Univerziteta u Kentu istraživanje sproveo tokom 2017. i 2018. godine, što je bio poslednji pokušaj pronalaska ove vrste. Međutim, nakon završetka istraživanja u celom slivu reke Jangcekjang, istraživači su identifikovali 332 vrste riba, od kojih nijedna nije bila kineska veslonose. Ivan Jarić, koautor studije i biolog s češkog Instituta za hidrobiologiju rekao je kako postoji „sve manje mogućnosti za očuvanje vrsta u slivu reke Jangcekjang i da će se njihovo izumiranje nastaviti, jer su mnoge druge vrlo ugrožene vrste verojatno već prešle tačku s koje više nema povratka.“

Izvor: S.F./Ekovjesnik
Fotografije; internet i wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*