Izložba insekata oduševila posetioce

Izložba insekata oduševila posetioce

izlozba web1

Izložba insekata oduševila posetioce
Izložba u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Beograd

Na izložbi “Kroz svet insekata Srbije” koja je večeras svečano otvorena našlo se pored mrava više od 5.000 insekata, a posetiocima su se najviše svideli leptiri, skakavci, zrikavci i vilini konjici. Izložba će biti otvorena do novembra.

Biće prikazane ove grupe insekata: vodeni cvetovi, vilini konjici, skakavci, zrikavci, popci, popci drveća, rovci, bogomoljke, kožokrilci, knjiške vaši, dlakojedi, prave vaši, stenice, čikade, biljne vaši, …

Dakle, na jednom mestu predstavljene su sve grupe insekata koje su u poslednjih godinu dana sakupljali entomolog* Aleksandar Stojanović i botaničar Miroslav Jovanović.

izlozba web2
– Oni su špartali po Srbiji i svojim rukama i mrežama hvatali i prikupljali insekte. Uspeli su da prikupe čak 1.711 vrsta insekata iz 18 redova što je ogroman uspeh pogotovo ako se ima u vidu da je u Srbiji do sada organizovano svega nekoliko izložbi insekata. Svi mi entomolozi razlikujemo familiju i rod insekata, a Aleksandar je uspeo da pronađe čak 1.711 vrsta – rekla je Ljiljana Protić, entomolog u penziji koja je otvorila izložbu.

izlozba web3
Posetioci izložbe su imali priliku da uživaju u razgledanju čak 131 kutije sa insektima, a pored njih predstavljen je i 51 originalni crtež, kao i oko 100 fotografija ovih stvorenja.
Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić je organizatorima ove izložbe predao simboličan poklon – leptir mašne.

Blic.rs

*EntomologijaNauka koja proučava insekte zove se entomologija ili entologija. Taj naziv je potekao od grčke riječi ento,što znači iseći na delove,dok reč insekt potiče iz latinskog jezika i u originalu insektus znači isto to – iseći na delove. Pošto su insekti oduvek prisutni u ljudskom životu,teško je odrediti kada je počeo razvoj entologije,ali smatra se da je naučno posmatranje insekata počelo u XVI veku. Danas je ona toliko razvijena,da postoje brojne podele i različite specijalizacije u zavisnosti od primene i predmeta proučavanja. Tako, recimo, postoje posebne grane entologije koje se bave pčelama (apiologija), bubama (koleopterologija), muvama (dipterologija), mrvima (mirmekologija).

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*