Izložba “DUNAVSKI ALASI”

Izložba “DUNAVSKI ALASI”

mreza slika i smudj web

Izložba “DUNAVSKI ALASI”

Istorijski muzej Srbije je 4. februara 2014. u 18 časova na Trgu Nikole Pašića br. 11. svečano otvorio izložbu “Dunavski alasi”. Nakon uvodne reči autorke izložbe dr Dušice Bojić, muzejske savetnice u Istorijskom muzeju Srbije, izložbu je otvorio gospodin dr Mile Bjelajac, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije.vaga i diploma web
Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa razvojem ribarstva u Beogradu, ali i na širem području Dunava kroz više od 200 predmeta, koji obuhvataju arhivsku građu, likovna dela (Đorđe Krstić, Bora Baruh i dr.), Fotografije i alaski pribor (harpuni, udice, čuvarke za ribu, plovila, različite vrste mreža i druga oprema) korišćen tokom vekova od perioda Neolita do današnjih dana. Prezentovani materijal predstavlja važan kulturno – istorijski izvor za rekonstrukciju razvoja ribarstva na ovom području, ali i svakodnevnog života na Dorćolu, starom delu Beograda od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

ptice web

Postavku ” Dunavski alasi ” čine dve celine. Prva celina opisuje svakodnevni alaski život na Dunavu kroz raznovrsnu opremu koju su ribari koristili, dok je drugi deo posvećen porodici Bogdanović, njihovom životu na Dorćolu, statusu u društvu i porodičnom negovanju alaske tradicije.

Izložba nastoji da približi razvoj ribarstva, njegovo zakonsko regulisanje, svakodnevni život dunavskih alasa, njihova sećanja, verovanja i sujeverja kroz vizuru i život ugledne beogradske alaske porodice Bogdanović, a potom i porodice Ambrozić koja je za potrebe ove izložbe usupila brojne materijale iz porodične zaostavštine značajne i zbog toga što je arhiva “Beogradske ribarske zadruge” uništena u bombardovanjima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Pored autorke dr Dušice Bojić u realizaciji izložbe su učestvovali dizajnerka postavke kustoskinja Izabela Martinov – Tomović, kao tehnička podrška Vladimir Čvorović i Branislav Mrkojević, dok je grafički dizajn realizovao Rastko Šurdić.

Izložbu prate istoimeni katalog i monografija “Dunavski ribari sa Dorćola i porodica Bogdanović”, koji će doprineti da prezentovani materijali postanu dostupni istraživačima, ljubiteljima alaskog zanatna, kao i ostalim zainteresovanima.

Izložba je otvorena do 15. marta 2014. godine, a tokom njenog trajanja svake srede od 15 časova autorka izložbe će zainteresovane posetioce stučno voditi kroz postavku.

som web

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogli Narodni muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, nautički klub “Radecki”, marina “Galija” iz Zemuna, preparator Filip Knežević, Dragutin Obradović, Zvonko Perić, Renato Grbić i Duško Grbić.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

stari alati web

preparirane stuke web

filip sa vrsom web

Dr Dušica Bojić

Foto: Filip Knežević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*