Izjava prvaka BiH, Jove Devića

Izjava prvaka BiH, Jove Devića

Jovo devic ulov webIzjava za Mušičar Jovo Dević – Prvak Premijer lige BiH u mušičarenju za 2009

Mušičarenjem se bavim četiri godine. Upoznao sam gos. Kerkez Milu koji me je i naučio da vežem muhe, tako da mogu slobodno da kažem da je on u velikoj mjeri zaslužan za sve ovo što je iza mene u ove četiri godine. Od samog početka sam nastojao da isključivo lovim na mušice koje sam vežem, uz naravno poznavanje entomologije, bez koje vezanje muha nema smisla.

Kod izbora pribora kojim lovim, štapova i šnjura u početku sam malo lutao, međutim sad sam našao neki optimum što se tiče kvaliteta i cijene, lovim na štap klase #3 streamflex, šnjura je isto broj DT3 Scientific Anglers. Kad su vode veće tad koristim štap klase #5.

Moj izbor tehnika i načina ribolova na takmičenjima je nimfarenje sa roll cast i svitch cast zabačajima. Kad se riba diže na suhu mušicu tada je najkorisnije pokusati naći adekvatnu imitaciju i preći na lov suhom mušicom. Znalo mi se dešavati da i u tom periodu riba uzima odlično i imitacije nimfi.

Moj takmičarski put počinje 2007. kad postajem prvak RS i samim ti ostvarujem plasman u premijer ligu BiH. Sledeće – 2008. ostvarujem plasman u reprezantaciju BiH i niz dobrih rezultata na revijalnim takmičenjima, a izdvojio bih prvo mjesto na tradicionalnom takmičenju “Zlatni Lipljen” na rijeci Plivi u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji (Kerkez Mile, Bovan Siniša i Jovo Dević). Ove godine – 2009., sa B reprezentacijom BiH na prvom Jadransko – podunavskom kupu u Kulen Vakufu osvajam 3. mjesto ekipno i 3. mjesto pojedinačno. Na 4. tradicionalnom takmičenju “Open Ribnik” osvajam 1. mjesto, SRD “Amur” Gradiška osvaja 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji na prvenstvu RS (Marković Željko, Bovan Siniša i Dević Jovo), i na kraju kao šlag na tortu postajem prvak BiH.Jovo devic web

Mislim da je premijer liga ove godine bila veoma jaka, a da su takmičari pokazali svo majstorstvo ovog sporta. Nijanse su odlučivale. U svakom kolu je bukvalno po jedna riba ili par centimetara bilo presudno. Meni se sve poklopilo i drago mi je da sam prvi među najboljima. Želio bih pohvaliti i ujedno se zahvaliti svom školskom druga Siniši Bovanu koji je u svom prvom nastupu u Premijer ligi zauzeo 2. mjesto i bio mi veliki konkurent, pored drugih takmičara. U toku lige mi je nesebično davao podršku i savjete. Siniša kapa dole.

Svi smo svjedoci da mušičarenje, doživljava svoju renesansu i mislim da bi svi mi, zaljubljenici u ovaj sport, morali na svakom koraku sa radimo na njegovoj promociji i unapređenju. Mušičarenje je, po meni, broj jedan što se tiče ribolova. Na žalost svjedoci smo da pojedine sredine ne vode mnoga računa o rijekama koje su u njihovom okruženju. Rijeke su biseri ne samo BiH, nego i Evrope. Smatram da bi se u sve trebala uključiti i šira društvena zajednica; od ekologa, turističkih zajednica, pa i sama rukovodstva opština, jer ono što je priroda podarila BiH može i mora da postane prepoznatljiv turistički brend.

Jovo devic akcija web

Djelim mišljenje da je otvaranje novih revira i pokret C&R jedino riješenje da se riblji fond u našim rijekama zaštiti od razno raznih pojava koji nemaju veze sa ovim sportom.

Zato bih iskoristio i ovu priliku da se zahvalim listu Mušičar na promociji ovog sporta, a svim takmičarima i mušičarima širom bivše Juge poželim BISTRO.

Jovo Dević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*