Izjava Ediba Džaferbegovića – Pobednika I JPK

Izjava Ediba Džaferbegovića – Pobednika I JPK

Dupli Sampion u pojedinacnoj i kao clan ekipe Edib Dzaferbegovic, A BiH web

Nakon primanja svih priznanja i čestitki od strane zvaničnika na I Jadransko podunavskom kupu za osvojeno prvo mesto, pobednik je dao izjavu za list Mušičar

Izjava Ediba Džaferbegovića – Pobednika I JPK

Veoma mi je drago i ponosan sam što je ekipa reprezentacije BiH (A tim u sastavu Mile Kerkez, Balaban Milenko i moja malenkost) osvojila prvo mjesto na PRVOM Kupu Jadransko Podunavskih zemalja. Takmičenje je održano na rijeci Uni, na potezu između Martin Broda i Kulen Vakufa (divlja zona). Posebno mi je drago što sam u pojedinačnoj konkurenciji osvojio prvo mjesto. Mislim da je to veliki uspjeh, jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Bili su tu reprezentarivci Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja. Svi takmičari su veliki mušičari i čast mi je bila da se takmičimo zajedno.

Prevagnulo je to što dobro poznajem Unu i mušičarenje na tom dijelu, a malo me je i sreća poslužila u izvlačenju mjesta. Lovio sam najviše na nimfu zečije uho i to na udaljenosti oko 15 – 25 metara. Ribolov je bio zahtjevan i većinom je rool cast jedino bio moguć, jer grane nisu dozvoljavale ništa drugo (barem na pozicijama gdje sam bio). Pretežno sam lovio lipljene oko 30-tak cm, a bilo je i većih komada, pa i kidanja. Ovaj moj uspjeh je utjecao na mlade ribolovce iz Novog Grada da se još više zainteresuju za ovaj plemeniti sport. Posebno sam ponosan što i moja djeca idu polako mojim stopama (Lorena i Amar), vrijedno uče vezanje mušica, i pomalo treniraju zabačaje.

IMG_00221_resize

sanica1 web

Što se tiče organizacije, bila je odlična (na svjetskom i evropskom nivou). Samo otvaranje, dodjela priznanja, te zatvaranje me je oduševilo. Pokazali smo svijetu da možemo ravnopravno konkurisati i za organizaciju najvećih takmičenja. Ovo je bila odlična proba pred organizaciju Evropskog prvenstva 2010 godine.

Pored odličnih takmičara iz Hrvatske i Slovenije koje sam znao sa prijašnjih takmičenja, upoznao sam i reprezentativce Crne Gore i Srbije. To su fantastični ribolovci i odlični drugari. Kao da je opet stara Juga bila na okupu.

edib webMožda bi bilo interesantno da pomenem da lovim isključivo na štapove firme SAMEO iz Švedske. Za moj stil ribolova (lov nimfom, koji sam naučio od g. Jana Jankovića) meni odgovaraju. Štapovi SAMEO su mekani, ali imaju dosta snage. Ta mekoća je vrlo bitna za zabačaj, a posebno što malo ribe spada (bitno za takmičenja kad se lovi lipljen). Nimfe pravim sam, a suhe mušice mi radi moj veliki prijatelj Ado iz Ključa (puno bolje ih pravi od mene).

Prije takmičenja i na treningu sam pokazao Saši Dašiću iz reprezentacije Crne Gore moj stil nimfarenja i moje nimfe. Ulovio sam pred njim nekoliko riba i pokazao mu nimfu. Posle je i Sale meni pokazao svoj stil lova na suhu mušicu i mušice koje koristi. Mislim da je ovakvo druženje fantastično, jer se uvijek ima šta vidjeti i naučiti (makar to neki i krili, ali na takmičenju moraju pokazati šta znaju i kako love).

Koristim priliku da pozdravim sve mušičare i posebno da zahvalim g. Ivanu Korhneru na velikoj volji i trudu koji čini da populariše mušičarenje.

BISTRO!

Edib Džaferbegović, Novi Grad, BiH

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*