Izbjegnite dehidraciju

Izbjegnite dehidraciju

fly-fisherman webIzbjegnite dehidraciju tokom letnjih vrućina

Voda čini dvije trećine ljudskog tijela, a predstavlja izvor zdravlja, glavni antioksidans, kao i najbitniju materiju za funcionisanje našeg organizma, zdravlje i vitalnost.

Tokom ljetnjih dana, tijelo je u povećanoj opasnosti od glavobolje, povišene temperature, pada krvnog pritiska, problema s varenjem i stolicom, kao i ostalih simptoma koje izaziva dehidracija, prenijeli su mediji.

Ljekari ističu kako je neophodno unijeti minimum osam čaša vode dnevno u organizam, a tokom ljetnjeg perioda, kada se više znojimo, i veću količinu.

Evo nekoliko uopštenih korisnih savjeta kako da izbjegnete dehidraciju tokom ljetnjih dana.

Započnite jutro čašom vode

Ukoliko budete pili čašu vode ujutru, nadoknadićete izgubljenu vodu tokom noći i započeti hidrataciju tijela. Dodajući jedan limun ili grejp u vodu, ubrzaćete svoj metabolizam i podstaći sagorijevanje masti. Ja dodam jedan magnezijum (šumeću tabletu) da sprečim grčeve!

Pijte vodu petnaestak minuta prije obroka

Na ovaj način ćete podstaći apsorpciju hranljivih materija tokom obroka, a vaš apetit će biti pod kontrolom, jer ćete biti manje gladni.

Hrana je voda i dodajte ukus po volji

Jedite lubenicu (ona sadrži čak 92 % vode), brokoli i grejp (sadrži 91 %o vode), šargarepu (sadrži 87 % vode), jabuke (84 % vode), pijte sokove (ali ne gazirane), mineralna voda – negazirana je takođe preporučljiva … Na raspolaganju su vam namirnice poput krastavaca, bosiljka, grejpa, limuna, korijena đumbira, limete, majčine dušice, borovnice i sl. Mogućnosti su skoro beskonačne. Voda će poprimiti njihov ukus i biće lakše da je popijete. Time unosite u tijelo dodatne vitamine i minerale.

Preskočite kafu

Probajte da šoljicu kafe zamijenite zelenim čajem ili vodom obogaćenu nekim ukusom. Na ovaj načite izbjećićete unos dodatnih kalorija. Topao čaj zna nekad da povoljno utiče na žeđ i brzo je gasi. Probajte sa čajem od ružinih latica!

Napunite prazno

Pokušajte da razmišljate na sledeći način: svaki put kada izgubite određenu količinu vode mokrenjem, znojenjem ili napornim radom – nadomjestite je čašom vode.

Kako da se ponašamo mi ribolovci

Treba nositi laganu odijeću dugih rukava. Neko pokrivalo za glavu i sunčane naočale su takođe obavezne. Najbolje bi bilo tada se u najtoplijem dijelu dana povući sa vode, ali ako baš volite loviti ponesite sa sobom dovoljno tekućine!

Ako ste na vodi u toku dana

Obavezno ponijeti sa sobom vode u flašici ili termosici da bi mogli povremeno da utalite žeđ. Voda se mora konzumirati, inače dolazi do dehidracije, koja može izazvati puno neželjenih posledica. Voda je život – ne zaboravite to pravilo!
Budite obazrivi ako pijete vodu iz otvorenih vodotoka ili izvora. Morate biti potpuno sigurni da je ta voda ispravna!

Bistro i dobro zdravlje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*