Istraživanja o ribi kao hrani

Istraživanja o ribi kao hrani

Pastrmkat

Istraživanja o ribi kao hrani

Naučnici sa švedskog Instituta Karolinska u Štokholmu kažu da riba smanjuje šanse od oboljenja. Oni koji jedu ribu više od tri puta nedeljno imaju prosečno 16 odsto manji rizik da dožive moždani udar. Ovaj rezultat se može uporediti sa efektima konzumiranja lekova protiv moždanog udara.

Naučnici kažu da su za pozitivno delovanje zaslužne omega-3 masne kiseline koje dovode do snižavanja krvnog pritiska i smanjenja masti u krvi. Ranija istraživanja su redovno konzumiranje ribe povezala sa smanjenim rizicima za bolesti srca i dijabetes.

riba

U narodima koji konzumiraju mnogo ribe poput Eskima i Japanaca srčane bolesti su retke. To je zato što riba sadrži takozvane dobre masnoće koje štite krvne sudove od taloženja loših masnoća.

Riba takođe pozitivno utiče na nervni sistem i metabolizam. Važan podatak za roditelje agresivne i hiperaktivne dece jeste da su naučnici došli do saznanja da riba blagotvorno deluje na agresivno ponašanje. Naime, sadrži dokosaheksnu kiselinu (DHA) koja u stresnim situacijama ublažava izlive agresije.

istrazivanja_1358432347

Nekad se deci davalo riblje ulje koje obiluje vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima. Danas deca ne moraju da trpe neugodan ukus i miris jer se ono može nabaviti u kapsulama koje se rastvaraju tek u crevu. Naravno, uvek je bolje jesti svežu ribu i tako osigurati organizmu hranljive materije, a kapsule se mogu dati detetu u slučaju da za to postoje indikacije po preporuci pedijatra.

Preuzeto sa: ribella.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*