Istraga o francuskoj ljepotici

Istraga o francuskoj ljepotici

zebrasta web4

Istraga o francuskoj ljepotici
“Zebrasta potočara”

Ovo može da zvuči čudno ili smješno, ali teško je naći drugi nadimak za tu ljepoticu. Barem je svi ribolovci tako zovu u Francuskoj, mada je pravilno “Autohtona francuska potočara mediteranskog sliva”, iako je genetski čista potočna pastrmka – salmo trutta fario, i poput jadranske marmorate, ni jedna druga potočara na svijetu ne liči na nju, ni fizički, a ni po naravi.

zebrasta web1

Da bi bolje shvatili o čemu se radi, morate prvo saznati gdje se ona nalazi. Zebrasta potočara živi isključivo na europskim rijekama mediteranskog sliva. Ima je u Francuskoj, Italiji, …
U Francuskoj je ima najviše na slivu rijeke Rhône, prema izvornim djelovima njenih najvećih pritoka.

zebrasta web2

1/ Na šta ona liči?
Na rijekama gdje nikad nije bilo poribljavanja, prava genetski čista zebrasta potočara je riba bez crvenih točkica, sa 4 velike tamne pruge na stranama (bokovima), i plavom linijom kod oka.

zebrasta web4

Možemo smatrati «endemskom» one zebraste koje su najbliže tom opisu, skoro svaka velika rijeka mediteranskog sliva i njeni potoci imaju posebnu zebrastu, sigurno zbog nekih lokalnih potrebi i specificnosti.

zebrasta na dnu web2

2/ Po čemu je ona razlitičita od ostalih potočara?

Poznata je po svojim prugama, neobičnim, ali najveće čudno je njeno ponašanje zvano “spavajuća potočara”. Jedino zebraste potočare, u Francuskoj, se tako panašaju: često ćete preko dana videti ribu na dnu jedne rijeke kako “leži”, stoji bez ikakvog mrdanja, s neobičnom bojom, tako da se vidi kilometar daleko.

zebrasta na dnu web1

Na tamnom dnu će ona biti svijetla, a na svijetlom dnu tamna. Možemo mislit da male ribe (pijori) ili predatori nju vide iz daleka. To je ono što mi vidimo našim očima, ali pijori se nje ne boje, a predatori je uopće ne vide!? A tim ribama treba manje od 2-3 sekundi da od ribe običnih boja postanu “uspavane”. Često srećemo ribu koja će mirno kupiti nimfe u vodi, a onda odjednom će otići prema dnu i leći, i mjenjati boju tijela za tren. Nakon nekog vremena pijori ili manja potočara će kruzi oko nje, a ona će ih brutalno napasti i pojesti. To je njeno lovno ponašanje!

3/ Najpoznatije rijeke za zebrastu potočaru

Na cijelom slivu rijeke Rhône, četiri rijeke su poznate kao «izvori» najvećih i najljepših zebrastih potočara: Ain, Bienne, Doubs i Loue. Sve te četiri velike rijeke izviru na Jura Planini. Sve su kraške i bistre, poput balkanskih rijeka, ali svaka ima svoje specifičnosti, bilo hidromorfolške ili zemljopisne.

karta

Loue:
Loue rijeka je, do 2008, bila među najboljim rijekama na svijetu. Riblji fond je bio jako sličan Ribniku u BiH, samo što je bilo tako na vise od 30km dužine. Drugi najveći francuski kraški izvor, bistra voda, sedra, virovi, njene ogromne zebraste potočare i debeli lipljani su bili poznati do Amerike. U to vrijeme bila je raj na zemlji za flyfishing. Toliko bogata da je trebalo jedna do 2 dozvole u svakom selu!

loue web2 izvor
Izvor rijeke Loue

Na žalost, već 5 godina je riblji fond sve slabiji i slabiji, lipljani su skoro nestali, ali zebrasta se još uvijek dobro drži. Ona je na žalost najsensibilnija rijeka što se tiče zagađenja. Nju najviše ubija poljoprivreda (industrija svinjskog mesa i kravljeg sira).

loue web1
Tipično mjesto na rijeci Loue, puno trave i bistra voda

Najpoznatija mjesta za zebraste na rijeci Loue su privatni revir “Chez Senso” i revir ribolovnog društva “Hautepierre”.

Doubs:
Doubs rijeka, poput Loue, je takođe nekad bila raj za flyfishing, a sada na žalost, i zbog istih razloga, ali i dodatnih velikih brana na gornjem toku, riblji fond je sve slabiji i slabiji, mada zbog nenormalne debljine njenih potočara i rajskih pejsaža, vrijedi otići do sela “Goumois”, na granici sa Švicarskom.

doubs web1
Rijeka Doubs: na lijevoj strani je Švicarska, a na desnoj Francuska

Ain:
Na gornjem toku do ulaska u veliko jezero Vouglans (brana od 100m visine, ovo je treće najveće umjetno jezero u Francuskoj) rijeka Ain ima vrhunski riblji fond. Najbolja mjesta su gradić “Champagnole” i mjesto “Syam”.

ain web2
Rijeka Ain kod gradića Champagnole

Na tom gornjem dijelu poznati ribiči poput Anthonya Pedrona – poznati proizvođač ručnih meredova je ulovio nekoliko ogromnih riba preko 70cm

Anthony web1
Anthony Pedron s ulovom od 70cm

Nakon 70km utopljenih kanjona u 5 velikih brana, rijeka Ain ponovo slobodno teče prema ušću u rijeku Rhône na više od 50km. Zbog tih 5 brana, riblji fond je slab, ali su ribe ogromne. Nisu rijetke ribe od 60 do 70cm, pa i koja preko 85cm se ulovi svake godine.

ain web1
Poznati vir na rijeci Ain u selu Neuville sur Ain, dubina 10m, mjestu gdje živim

Bienne:
Rijeka Bienne je dobila naziv «Biser Jura planine» po svojoj vodi, najbistrijoj od svih, s tipičnom zelenkastom bojom. Od grada “Saint Claude” do ušća u Ain rijeku u selu “Dortan”, ima 23km državnog no-kill revira.

bienne web2

Dozvolom od 7 eura/dan ili 40 eura/godišnje možete lovite najborbenije i najaktivnije francuske zebraste u preljepoj bistroj vodi, i to već od 4-og mjeseca, ako imate sreće sa marchbrownom ili ibericom, možete očekivati dan sa 10 do 20 riba preko kile, prosječno oko 4-5 riba… Mada ako ne kupe insekte na površini, poznate su kao najteže za uloviti – što se ulova tiče, a tako je na svim no-kill revirima s divljim ribama.

bienne web3
Ako nemate mnogo vremena za posjetiti Francusku i želite imati maksimalni broj šansi za ulov prave divlje zebraste potočare, idite na Bienne rijeku, od polovine aprila do kraja juna.

4/ Kojom tehnikom na zebrastu?

Ko je ikad sreo francuze s tog područja (okolica Lyona i Jura planina) na Ribniku preko ljeta zna da je nama najdraža tehnika mušičarenja – “nimfa na viđeno”. Znači pratimo ribu, vodimo laganu nimfu do nje i kad mislimo da je uzela nimfu damo kontru. Nju je lako upisati ovako, ali je bez vrijeđanja prema drugim tehnikama, najteža za naučiti od svih. Ako je niski vodostaj i bistra voda, ona je kraljica svih tehnika na zebrastu pastrmku.

Dvije najpoznatije nimfe za zebrastu potočaru:

nimfa web1
Bakar faisan tail nymph (nimfa bakarni fazanov rep)

 

gamarus JFD web
Gamarus JFD

Ako su ribe aktivne na površini, onda je suha zakon, kao svuda na svijetu.

zebrasta web3

Po mutnoj vodi, streamer će uvijek bit na prvom mjestu.

5/ Tko su poznati majstori za lov zebrastih ljepotica?

Norbert web
Pokojni Norbert Morillas i riba od 86cm, ulovljena na nimfu Faisan tail i najlon 0.14mm

I francuska ima svoje legende u mušičarenju, pogotovo u lovu zebraste potočare, a najpoznatiji je bio pokojni Norbet Morillas, koji i dan danas ima važeći rekord zebraste potočare ulovljena na nimfu na viđeno, na Loue rijeci, (1997 godine, riba od 86cm, ulovljena na fazanov rep #14 i najlon 0.14mm)

Bio je i poznati hidrobiolog i radio za ribolovni federalni savez Jura županije. Njegovi članci u ribolovnim časopisima su promjenili mentalitet cijele jedne generacije. Prvi je ribolovce obavestio o ekologiji i opasnosti od poljoprivrede, industrije drveta i elektrobrana, pa i ribogojilištima koji uništavaju rijeka izmetom i virozima. Prije njega u časopisima, osim priča o nimfama i predvezima, nigdje takvih “eko” članaka nije bilo.

On i njegov najbolji prijatelji, Philippe Boisson, redaktor (urednik) časopisa “Peche sportive”(sportski ribolov), su pisali nekoliko članaka o poznatoj tehnici “nimfa na viđeno”, u kojoj su oni bili tada najbolji.

Nicolas web
Nicolas Germain

Današnji poznati ribiči su Nicolas Germain, koji drži najpoznati mušičarski francuski blog, pa i internetski flyshop, gdje prodaje najjednostavnije i efikasne nimfe i suhe muhe za rijeke sa Jura planine, poput koperske faisan tail i Gamarus JFD. On je i predsjednik jednog društva na Ain rijeci, i jedan od najvećih branitelja i aktivista za očuvanje rijeka sa Jura planine.

Poslije njih, ima hrpa anonimnih ribiča koji su ulovili ili najteže ili najveće zebraste na svim mogućim rijekama u Francuskoj.

Za kraj, zebrasta potočara i njene rijeke u kojima živi vrijede da se posjete samo zbog pejsaža, francuske hrane i neobično bistrih rijeka.

Hvala svima na fotografijama:

http://www.nicolas39-peche-mouche.com

http://clem-flyfishing.com

http://lajurassienne.wix.com/la-jurassienne

Nikola Mandić – Francuz

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*