Istorija ribolova

Istorija ribolova

istorija_pecanjaIstorija ribolova

Scena ribolova pomoću štapa zabilježena je 2.000 godina prije Hrista u Egiptu. U Kini je u četvrtom vijeku prije Hrista zabilježeno da se pecalo uz pomoć bambusovog štapa, svilenog konca, udice izrađene od savijene igle i mamcem od kuvanog pirinča. Ribolov se pominje u Staroj Grčkoj, Rimu i kod Jevreja.
Ekonomskim razvojem društva, porastom broja gradskog stanovništva, razvitkom trgovine i porastom ličnog standarda raste i broj sportskih ribolovaca. Razvoj ribolova pratio je i razvoj pribora za ribolov.

Pomenimo da je udica za ribolov kako danas izgleda izum Carlsa Kirbija (Charles Kirby), negde oko 1655. godine. Do 1770. godine štap sa vođicama za uzicu i s kalemom na kome je uzica namotana bio je u opštoj upotrebi. Između 1865. i 1870. godine štapovi izrađeni od šest trouglastih traka od bambusa, zatim slijepljeni čineći šestougaoni štap bili pravljeni i u Evropi i u Americi.
Ribolovna uzica pravljena najčešće upredanjem dlaka iz konjske grive 1880. godine zamjenjena je svilenim nitima koje su namakane oksidiranim biljni uljem.

istorija_ribolovaPrvi sportsko ribolovni klub nastao je 1798. godine u Engleskoj – Longstok ribolovni klub (Longstock Angling Club).

Najlonske uzice pojavile su se kasnih 30-tih godina, a postale su dominantne u svijetu tek posle drugog Svjetskog rata.

Loading