Irska: Lov pastrmke na jezeru

Irska: Lov pastrmke na jezeru
Autor Dario Rančić

Irska: Lov pastrmke na jezeru
LOV PASTRMKE NA IRSKIM JEZERIMA

Boraveći u Irskoj zadnjih deset godina, svake godine se kao mušičar sve više zaljubljujem u njena mnogobrojna kristalno čista jezera i svojeglave i ćudljive pastrmke koje u njima obitavaju.

Za nekoga ko je većinu vremena provodio na rijekama, prilagođavanje jezerskim metodama ponekad može da zadaje velike glavobolje, ali gdje bi mi kao mušičari bili kada se s vremena na vrijeme ne bi upuštali u nove tehnike i konstantno dopunjavali svoje znanje.

Na Britanskim Ostrvima nekad se uglavnom tragalo za lososom i u toj potrazi pastrmke su nerijetko znale da uzimaju muhu namjenjenu tom velikanu, tako da danas mnoge muhe kojima se ciljano lovi pastrmka na mnogima od jezera predstavlja donekle umanjenu verziju muha za losose. Naravno danas se mnogo odmaklo u vezanju muha tako da u današnjem modernom pristupu postoji na stotine različitih vrsta koje manje ili više predstavljaju prirodne insekte u njihovom najljepšem svjetlu.

TEHNIKA

Pastrmka se u većini slučajeva na ovakvim vodama lovi iz čamca, mada se u zavisnosti od dubine i mogućnosti gaženja nerijetko praktikuje i lov sa obale. U zavisnosti da li lovimo divlju potočnu pastrmku ili poribljenu kalifornijsku pristup mušičarenju je u mnogome različit. Potočare su uglavnom teritorijalne ribe, dok kalifornijke imaju običaj da se kreću u jatima. Tradicionalni metod lova iz neusidrenog čamca je i nastao iz potrebe za neprestanim pretraživanjem novih vodenih površina jer je riba u kratkom vremenskom periodu na odredjenom mjestu ili uhvaćena ili prepadnuta. Takođe i u lovu sa obale neophodno je da smo stalno u pokretu tzv. “step and cast” metod.

Mušičarenje iz usidrenog čamca ili statično sa obale kojima se moderno lovi kalifornijska pastrmka je u slučaju potočne skoro pa beskorisno. Takođe način ishrane kod ovih dviju vrsta je u mnogome različit. Dok se potočna pasrmka uglavnom hrani u trodimenzionalnom prostoru, od dna jezera prema vrhu, različitim vrstama insekata i ostalih vodenih stanovnika, kalifornijska ima običaj da se preokupira određenom vrstom hrane na određenoj dubini, tako da je pronalaženje dubine na kojoj se ona hrani i ono čime je preokupirana presudno. Naravno da svako pravilo ima izuzetke, pa se tako i određene endemske vrste potočne pastrmke ponekad ponašaju slično kalifornijskim, ali uglavnom u jezerima u kojima je jedna vrsta hrane u mnogome dominantnija nad ostalima.

PRIBOR

Pribor koji se koristi je raznovrstan, u zavisnosti u mnogome od vremenskih uslova. Neki nazovimo standard je 9’6” ili 10’ štap aftm 6 ili 7, odgovarajući čekrk i špaga. Špaga je u većini slučajeva plutajuća, mada i tonuće u različitim gustinama imaju svoju primjenu, pogotovo kod lova na kalifornijsku pastrmku. Duži štapovi se koriste zbog potrebe za korištenjem dužih predveza/podveza na kojima je u većini slučajeva navezano po tri muhe. Predvezi su najčešće između 4-6m dok su tzv. “dropperi” dužine 10-15cm od vrha podveza prema špagi raspoređeni na oko 1-1,5m jedan od drugog. Na vrh (tip) podveza uglavnom se navezuje otežana nimfa tipa GRHE (Gold Beaded Hares Ear), na srednji “dropper” neka od hidrodinamičnih mokrih muha tipa Silver Invicta, Fiery Brown ili sl., dok se na “top dropper” (bob) vezuje neka od muha tipa Bibio, Golden Olive Bumble, Dabbler itd…

3fly

Naravno iskusan mušičar će znati da varira raspored i vrstu muha u skladu sa vremenskim uslovima i insektima koji su aktuelni na određenim vodama. Lov suhom muhom kao i pribor za isti se ne razlikuje u mnogome od lova suhom muhom na mirnijim vodama. Najbitnije je strpljenje i dobra prezentacija, jer je vidno polje riba koje love pri površini umnogome smanjeno, naravno uz ostala generalna pravila o imitiranju veličine boje i siluete insekata kojima se riba hrani.

GDJE I KAKO?

U Irskoj je nebrojeno mnogo jezera na kojima se može loviti pastrmka. U većini slučajeva ne treba vam nikakva dozvola osim što morate poštovati zakone o veličini i količini ribe koju smijete zadržati. Dozvole se plaćaju uglavnom na jezerima koja su pod koncesijom ribolovačkih društava, ali i one se uglavnom kreću oko dvadesetak evra po danu. Novac koji trebate uložiti je u iznajmljivanje čamca po mogućnosti sa vodičem, jer kao i svugdje lokalno znanje je neprocjenjivo. Najbolje lokacije su na zapadu i jugu zemlje gdje se nerjetko hvataju primjerci od preko 3kg.
Irska je takođe poznata po ferox pastrmci sa jezera Lough Corrib gdje se svake godine uhvate primjerci težine i do 10kg. Uz ferox tu su i gilaroo, sonaghan i croneen, endemske vrste za Irsko područje. Ribolov lososa i morske pastrmke je mnogo više regulisan, i uz državnu dozvolu trebaju vam i lokalne dozvole koje su veoma skupe i komplikovane za objasniti. Uglavnom mjesta koja nude ribolov ovih vrsta uračunavaju kompletnu cijenu u aranžmane koje nude ili u dnevne dozvole na njihovim vodama koje izdaju za jednodnevne posjetioce.

 

tekst i foto: Dario Rančić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*