Intervju Saša Jeremić, Prvak BiH u mušičarenju 2021.

Intervju Saša Jeremić, Prvak BiH u mušičarenju 2021.

Posle stalnih promena i u dosad neviđenoj borbi za prvu poziciju u četiri zadnja održana kola Premijer lige BiH, na kraju je Jeremić Saša iz Banja Luke sa pete pozicije, do tada, zauzeo prvo mesto i postao Šampion BiH u mušičarenju za 2021 godinu.

Vladimir Kukrika se dobrovoljno javio da kao dopisnik uradi intervju sa novim Prvakom BiH Sašom, na pitanja koja sam poslao (jer Saše nema na mrežama). Hvala Vladimire.

•          Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Zovem se Jeremić Saša, član Sportsko Ribolovnog Društva Banja Luka i radim već dvadesetak godina na poslu komercijaliste. Trenuto sam u firmi Trend M&V, koja se bavi veleprodajom ribolovačke opreme.

•          Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Glavni krivac za „ljubav“ prema ribolovu je genetika. Moji prvi počeci su bili sa ocem, kojem dugujem veliku zahvalnost, jer je prenio na mene tu želju i ljubav za ribolovom.

Prvo je to bio ribolov bijele ribe na plovak, poslije varaličarenje i na kraju je došlo mušičarenje, koje sam zavolio i razvijao zajedno sa svojom nerazdvojnom ekipom (Goranom Kerkezom, Aleksandrom Janjetovićem, Gvozdenović Sinišom, Praštalo Tomislavom, Kuruzović Igorom i Sulema Ilijom).

•          Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Što se tiče tehnika i taktike rekao bih da se prilagođavam uslovima na vodi. Kao i većina, najdraža tehnika mi je na površinsku muhu – dry fly, mjeseci maj i jun kad se roji krupna muha. Mada najčešće lovim na euro i czech nymphing.

I pored mušičarenja tu je zastupljen i ribolov bijele ribe na plovak kao i varaličarenje svih vrsta grabljivica.

•          Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Od početka mog mušičarenja moj pribor je bio Hardy & Greys i još uvjek je aktuelan.

Preporuka za mlade – što se tiče pribora u početku nešto jeftinije, a ako vam se svidi i zavolite mušičarenje onda nešto bolje, kvalitetnije. Veoma bitna stavka kod izbora kupovine štapova je da birate onaj brend koji vam nudi garanciju za dijelove, jer na žalost, pogotovo u početku, bi vam baš to moglo trebati.

Sponzora za sada nemam, pa vidjećemo, nadam se da će se nešto promjeniti i po tom pitanju.

•          Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Omiljene muhe, ako se radi o suhim muhama, to bi bili razni sedževi, a od nimfi možda gamarus, jer dosta volim da pecam „na viđeno“.

Muhe, nešto pravim sam, a nešto moji drugari koji mi već godinama pomažu u tome, pogotovo u vrijeme takmičenja. Iskoristio bih priliku da im se svima zahvalim za nesebičnu pomoć (Mirković Milan, Mirković Filip, Dragoljević Dragoslav, Kukrika Vladimir, Čolić Nemanja, Pero Pavlović i mnogi drugi).

•          Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac,    ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Najčešće je to pecanje na našim rijekama – Vrbas, Ribnik, Pliva, Sana, Una, …

Na žalost, nemamo baš veliki izbor kad su jezera u pitanju. Odnosno to su jezera na kojima morate koristiti čamac kojih kod nas baš i nema, odnosno nisu često dostupni. Ali evo ove godine sam kupio Belly boat, pa vidjećemo. Jer nama kao reprezentaciji BiH, najveći nedostatak na takmičenjima je „nedovoljno“ poznavanje jezerskog mušičarenja, što smo zadnjih godina popravili. Mada ima još puno da se uči.

•          Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Pa da se ne lažemo, nema lošeg mjeseca za ribolov, osim možda februara, jer je tada lovostaj na sve salmonidne vrste. A doba dana – bilo koje doba i u bilo koje vrijeme. Samo da nema kiše i vjetra.

•          Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Pa bilo je tu raznih ulova. Pastrmka oko 70-ak cm, lipljen 54cm, mrena 89cm na tipet debljine 0,14mm,  . itd.

•          Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Fotografijom se ne bavim, mada pecamo u takvim predjelima i krajolicima gdje nam uopšte nije problem napraviti dobru fotografiju. Fotografišem samo za svoje zadovoljstvo.

•          Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.

Savjet za početnike – ukoliko postoji velika želja i volja za mušičarenjem, “samo je nebo granica“. Vjerujte u to što radite, u muhe koje pravite (nema veze ako nije baš savršena) – loviće. Moje prve muhe su bile „karikature“ od muha, ali su ipak bile lovne, jer sam vjerovao u njih. I uvijek pitajte nekog starijeg, iskusnijeg kod odabira pribora koji bi sebi kupovali.

•          Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Pošto je mušičarenje uglavnom lov na plemenite, salmonidne vrste riba – bez C&R režima riblji fond bi bio na biološkom minimumu i jedino na taj način se može održavati i popraviti brojno stanje ribe u rijekama i jezerima.

Mada nisam ni protiv toga da se nekad i ponese neka riba, odnosno trofej koji bi možda preparirali za uspomenu (ko to voli).

•          Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Ja se takmičim za SRD Banja Luka već desetak godina i njima sam najviše zahvalan. Oni su ti koji su mi najviše pomagali (finansijski), da idem na većinu takmičenja. U tih desetak godina je bilo brojnih medalja sa raznih takmičenja (oko 40 medalja). A najveći uspjeh – bronzana medalja kao dio ekipe reprezentacije BiH na svjetskom prvenstvu u mušičarenju 2015. godine koje je bilo kod nas u BiH. Potom Evropsko Prvenstvo koje je bilo u Crnoj Gori 2019. godine gdje smo ponovo bili treći, učešće na svjetskom prvenstvu u Americi, i mogobrojna domaća i revijalna takmičenja, kao i razni kupovi.

•          Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Mislim da je iz godine u godinu, mušičarenje sve popularnije i poprima sve više uživalaca u toj vrsti ribolova. Takođe raste i interes za takmičenje, i veći je broj takmičara, odnosno konkurencija je sve veća i bolja. Što je i dobro –  jer to i vas gura da budete bolji i ulažete u sebe.

•          Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Ništa za sada, osim nade da će možda ovo biti olakšavajuća okolnost za pronalazak nekog od sponzora, jer na žalost bez njihove pomoći, opstati u ovom sportu je gotovo nemoguće.

•          U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala, i takođe Vama Ivane sve najbolje i da puno godina još postoji Mušičar sajt, kojeg rado pratimo i čitamo vaše objave.

Bistro!

Intervju na moja pitanja uradio Vladimir Kukrika, naš dopisnik iz Banja Luke
Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i arhiva Saše Jeremića

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*