Intervju sa Vlatkom Pekovićem

Intervju sa Vlatkom Pekovićem

Prvak Crne gore 2021. u mušičarenju

Volim najviše da budem čitav dan na vodi

 • Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Moje ime je Vlatko Peković i živim u Kolašinu. Zaposlen sam u firmi za obezbeđenje. Oženjen sam i imam dvoje djece.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Krivac što volim mušičarenje je moj drug Ivica Rajković iz Kolašina, koji me je ubijedio da počnem da se bavim ovom disciplinom ribolova.

 • Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Još od malih nogu sam se bavio ribolovom, ali onim “tradicionalnim”, na vaser kuglu i tirolsko drvce. Ribolov je i naš porodični hobi kojim se bavi i moj otac, a ja sam uz njega zavolio ribolov. Mušičara nije bilo u našem gradu do početka 2000-tih, kada su formirane sekcije i počela prva lokalna takmičenja. I tada sam bio samo znatiželjni posmatrač dok me Ivica nije ubijedio da počnem da mušičarim. Taj početak i dalje pamtim kao mukotrpan, jer sam morao dosta trenirati da bih mogao normalno zabacivati imitacije. Iskreno, nekoliko puta sam razmišljao i da odustanem. Trenirali smo skoro svakog dana, kako na rijeci tako i na livadi.

Najviše volim da pecam nimfom, ali kada želite da prevarite ribu morate da radite ono što ona voli, jer to je jedini put da je prevarite, nebitno je šta vi volite. Zbog toga mušičar mora da vlada svim tehnikama i da lovi u svim slojevima vode. Pamtim i momenat kada sam “upao” u takmičarsku ekipu Kolašina, a Ivica od mene odmah tražio da nosim najmanje 3 štapa (strimer, suva, nimfa). Od tada se trudim da ne zapostavljam nijednu tehniku mušičarenja.

 • Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Od opreme za ribolov najviše pažnje posvećujem štapovima za nimfu. Oni moraju biti dobro odabrani, jer pomoću njih kontrolišem imitacije koje vizuelno ne vidim. Trenutno najviše pecam sa Vision Nymphmaniac 11” 3wt koji je odličan štap. Za suvu mušicu koristim štap od 9 fita 3wt, a za strimera obično 10’ 7wt. Za mlade i početnike bih prvenstveno preporučio da ne kupuju opremu na svoju ruku već da se konsultuju sa nekim iskusnijim mušičarima. Danas ima mnogo proizvođača kvalitetne opreme koja ne mora uvijek da bude mnogo skupa. Važno je da štap koji kupite leži vašem načinu ribolova i da se sa njim osjećata ugodno. Lično nemam sponzore, ali klub za koji se takmičim ima nekoliko sponzora koji nam svake godine pomognu da odemo na takmičenja ili da kupimo opremu za klub.

 • Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Već sam pomenuo da najviše volim da pecam nimfom pa je logično da su mi i omiljene mušice nimfe. Najviše u kutijama imam tradicionalnih mušica, fazana i zečeva, koji imitiraju tulare i jednodnevke u fazi larve ili pupe na različitim veličinama. Pretežno sam pravim mušice na koje lovim.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac,   ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Najviše vremena provodim na brzim rijekama kao što su Tara, Lim i Ćehotina. Volim da pecam na većim rijekama. Posebno me privlači i ribolov na jezerima. Sa čamca ili sa obale, nije mnogo ni bitno, ali je mnogo dobar osjećaj kada prevarite ribu na jezeru. Biogradsko jezero je moj favorit.

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Na vodi volim najviše da budem čitav dan, od svitanja do sumraka, 365 dana u godini ako je to moguće. U ribolov najčešće idem sa Ivicom ili sam i to su obično cjelodnevni ribolovi bez mnogo pauza.

 • Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Što se tiče ulova najviše lovim lipljana, jer je na našim rijekama dominantna vrsta. Moj najveći lipljan bio je dugačak 52cm i uhvaćen je na Limu. Izdvojio bih još i mladicu sa Tare od 95cm i kalifornijsku pastrmku 63cm.

 • Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Ne bavim se fotografijom osim što volim da amaterski fotografišem ulove i prirodu.

 • Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.

Mnogo toga mi nije jasno i mnogo toga treba tek da naučim. U mušičarenju uvijek morate da učite i trenirate, oni koji misle da sve znaju teško mogu da napreduju. Moj savjet početnicima je da prvo i osnovno nauče lijepo da bacaju kanap, a tek posle toga da treniraju razne tehnike lova.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Potpuno podržavam pokret C&R i apsolutno sve uhvaćene ribe vraćam nazad u vodu. To je pokret koji je potreban našim vodama kako bi se riblji fond oporavio. Reviri su odlična mjesta za dobar ribolov i u tim zonama riba bi trebala da je dobro zaštićena. Neki reviri nijesu dobro čuvani i krivolov je očigledan.

 • Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj klub je Sportsko ribolovni klub “KOLAŠIN” jedan od najstarijih klubova u Crnoj Gori i najtrofejniji je klub u disciplini mušičarenje. Sa takmičenjima sam počeo prije 7 godina. U našem klubu uvijek se držimo pravila da je ekipni rezultat najvažniji i svaki bod za ekipu je veoma bitan. Što se tiče mojih rezultata ove godine sam ostvario prvo mjesto pojedinačno, a sa klubom sam osvojio petu ekipnu medalju na prvenstvu Crne Gore(2015, 2016, 2017, 2018, 2021).Ove godine smo osvojili i drugo mjesto u kupu Crne Gore. 2019. Međunarodni kup Tara Challenge, treće mjesto pojedinačno i prvo ekipno. 2018. treće mjesto pojedinačno na prvenstvu Crne Gore, 2017. smo postali ekipni prvaci Jadransko podunavskog kupa u Hrvatskoj na Gackoj. Osvojili smo ekipno kup Crne Gore 2017. Učesnik sam Evropskog prvenstva u Češkoj Republici 2018. i član sam reprezentacije Crne Gore za 2022. godinu.

Prvak Crne Gore za 2021. u mušičarenju
Prva trojica ove godine u lmušičarenju u Crnoj Gori
Ekipno prvi moj klub SRK Kolašin
 • Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

U Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za takmičenje, a ove godine dosta mladih takmičara se prijavilo za učešće u ligi što me posebno raduje. Liga je bila veoma naporna i raznolika, trajala je od juna do kraja oktobra. Pecali smo na nekoliko rijeka i jednom jezeru sa čamca. Bilo je lijepo iskustvo i dobro druženje.

 • Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

U mom životu se, naravno, ništa nije promijenilo od kada sam postao prvak. U sportu morate da naučite i da gubite i da pobijedite, jer je to sastavni dio igre.
Puno hvala redakciji lista Mušičar i veliki pozdrav za sve vaše pratioce.

 • U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Intervju na moja pitanja uradio SRK Kolašin
Fotografije: Srk Kolašin i Vlatko Peković
Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*