Intervju sa Janom Jankovićem

Intervju sa Janom Jankovićem

Kao profesionalni vodič već punih dvadeset godina, kako svojim prijateljima tako i klijentima uvijek i sa radošću preporučujem rijeke poput Plive, Ribnika, Sanice, Une, Krušnice iz razloga što su to, bar ja tako smatram jedne od poslednjih oaza u kojima se mogu naći, uloviti divlji primjerci potočne pastrmke i lipljana.

• Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se bavite pored FF.
Jan Janković, rođen u Češkoj Republici 27. januara 1960 godine. Osnovnu školu završio u Dvoru na Uni, stručno obrazovanje završio na VTGŠ u Zagrebu smijer Arhitektura. Jedan sam od pionira po pitanju profesionalnog gajdinga na rijekama u BiH zadnjih dvadeset godina.

• Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?
Davne 1975 godine, a zahvaljujući jednom od velikana i pionira u Flyfishingu (mušičarenju) na prostorima EX Jugoslavije gospodinu Rudolfu Grgiću, upao sam u svijet muhica i salmonida i od tada je to postala moja velika opsesija i “infuzija” mog života. U počecima je to bio ribolov isključivo suvom muhom sa fiberglas štapovima. Polako se napredovalo, učile su se nove tehnike, kako u zabacivanju tako i u kreaciji vodenih insekata. Danas sam stigao do ovog nivoa, uvijek skroman al’ sa ogromnom željom i entuzijazmom za učenjem i usavršavanjem.

• Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.
Moji omiljeni tereni za pecanje su rijeke Una, Pliva, Ribnik, Sana, Sanica, Krušnica, … i da ne nabrajam dalje, jer sve su mi rijeke drage na svoj način i svaka od njih ima svoje mijesto u mom srcu. Možda sam jedan od rijetkih koji se ne diče brojem ulovljenih riba, kao što nikad ni jednu ribu ne mjerim. Jednostavno ja uživam život punim plućima, kako u ribolovu tako i u izradi kreacija, a fotografija svemu tom daje jednu novu dimenziju.

• Omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?
Najčešće lovim na svoje kreacije, bilo da je riječ o suvim muhama, nimfama ili strimerima, ali sam takođe uvijek otvorenog srca kad treba testirati neku novu kreaciju muha od dragih mi ljudi. Smatram da tako čovjek još brže i bolje uči i napreduje.

• Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete.
Po pitanju tehnika, taktike, mislim da za mene tu nema mnogo nepoznanica. Volim da ribarim kako sa obale, tako i iz vode ili čamca. Smatram to odlikom jednog kompletnog flyfishera.

• Često se mušičarenje poistovećuje sa umetnošću. Da li se osećate nekad kao umetnik?
Ne mogu sa sigurnošću reći da se ponekad osjećam kao umjetnik, al’ jedno znam da moj odnos prema svemu što me okružuje, prema prirodi koju neizmjerno poštujem i volim, i sam taj čin je već po sebi jedan mali dijelić umjetnosti.

• Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova.
Moji dosadašnji najveći uspjesi su “uspjeh” kad što više vremena mogu da provedem u prirodi sa dragim mi ljudima, uživajući u svim blagodatima koje nas okružuju i koje nam samo priroda pružiti može.

• Bavite li se fotografijom? Jeste li imali neku izložbu?
Moja velika ljubav kao što rekoh pored svega ovog je i fotografija. Uživam u njoj na sebi svojstven način i ona je moja velika i neprevaziđena inspiracija u svim segmentima mog života. Nisam do sada imao nikakve samostalne izložbe, ali znam da će jednog dana na red doći i to, da se napiše jedna “dobra” knjiga sa mnoštvom finih fotografija o tehnikama, taktici i svemu ostalom kako to i priliči Flyfishingu.

• Kratak savet početnicima.
Mlađim ribolovcima preporučujem da prije svega prođu teoriju ili teoretski dio iz entomologije, ekologije, da nauče bar osnove tehnike zabacivanja, jer samo takvim pristupom bit će bogatiji, kompetentniji i poštovaniji kao ljudi od strane starijih majstora u svijetu mušičarenja.

• Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?
Mislim da je pokret C&R jedna od svijetlijih strana, da jednostavno pokušamo još nešto od prirode da spasimo i da nas buduća pokoljenja pamte bar po nečemu dobrom. Smatram da naši apetiti u odnosu sa onim što priroda regularnim procesom proizvede, ne stvara više jedan normalan sklad već disbalans. O pojedinim revirima mislim da su to možda i jedne od poslednjih oaza za spas od svega ovog što nas u budućnosti čeka. Kada pričam o ovoj temi mislim da bi tu više trebalo angažovati i naučnike poput ekologa, ihtiologa, entomologa, .., ne samo što nam uništavaju rijeke “mini hidro centralama” već kompletan živi svijet u rijekama. Prirodu kao i vode i riblji fond treba samo adekvatno čuvati, ne unositi po meni nikakve riblje jedinke u riječne vodotokove, kao što je to današnji trend.

• Nije mi jasno, a voleo bih da znam.
Nije mi jasno, a voleo bi da znam? „Spoznavši ili upoznavši sebe, promijeniti možemo i sebe i čitav svijet!“

• Pošto ste vodič (guide), predstavite sebe kao vodiča i aktivosti, te reke i terene na kojima vodite vaše klijente
Kao profesionalni vodič već punih dvadeset godina, kako svojim prijateljima tako i klijentima uvijek i sa radošću preporučujem rijeke poput Plive, Ribnika, Sanice, Une, Krušnice iz razloga što su to, bar ja tako smatram jedne od poslednjih oaza u kojima se mogu naći, uloviti divlji primjerci potočne pastrmke i lipljana. Zato se trudim i ukazujem svima na to, jer danas smo svjedoci da se na račun ekonomske isplativosti i vještačkog uzgoja ribe sve ono što je iskonsko i prirodno stavlja u drugi plan. Vrsni i profinjeni znalci sve to dobro znaju i ne uživaju u tom već traže nešto što je iskonsko i divlje.

• Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade.
Pribor i oprema koju koristim. Često puta znam da kažem da ne postoji loše vrijeme, već samo loša odjeća ili obuća. Tako biva i u Flyfishingu, valja samo adekvatno prilagoditi pribor i tehniku bilo da se radi o potocima ili rijekama, svejedno je, pravim izborom muhice za taj određeni period i rezultati neće izostati.

• U ime uredništva i svih čitaoca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu
Veliki pozdrav!!!

Janov sajt videti na: www.janflyfishing.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*