Intervju s Goranom Grbom

Intervju s Goranom Grbom

Intervju s Goranom Grbom

Prešlo mi u naviku kao da se oduvijek znamo. Zovem gosp. Gorana Grbu na popodnevnu kavu. Danas imamo više vremena pa iskorišćavam priliku da odradim intervju koji sam obećao gosp. Ivanu Korhneru za Mušičar.

Gosp. Gorane molim da se predstavite čitateljima.

Živim u Ogulinu ribolovom i vezanjem muha se bavim nekih četrdesetak godina. Za ribolov me zainteresirao ženin otac gosp. Đuro Šumonja. Dok me je u vezanje muha uveo gosp. Milan Kuprešanin.

Molim da izdvojite neka bitnija sudjelovanja i diplome koje ste zaslužili svojim radom.

Sudjelovanje na prvom internacionalnom sajmu kao prezentator vezanja u Njemačkoj 2006 godine.

Primanje Plakete od Zagrebačkog ribolovnog društva povodom 110 godina postojanja, a za osobit doprinos i popularizaciju sportskog ribarstva 2002. godine. Priznanje časopisa Športski ribolov 2000. godine za najbolju umjetnu mušicu koje osvajam s svojom suprugom Jadrankom Grba koja također veže muhe, ali samo za takmičenje!

 

Molim da između mnoštva svojih kreacija predstavite one koje najčešće koristite i koje su vam donijele najviše uspjeha.

Najviše uspjeha imao sam na ovih nekoliko muha. Orange i maslinasti gamarus, grbica, plivajuća nimfa je kreacija koju sam ja prvi kreirao. Njene kopije se veoma brzo šire ovim djelom Europe zbog veoma velike lovnosti, V-wing jednodnevka je mušica koja je veoma tražena i donosi odlične rezultate u ribolovu i meki sedž, ubojita mušica koja u različitim veličinama daje odlične rezultate u lovu lipljana i pastrve.

Fotografije iz albuma Gorana Grbe

Orange gamarus
Maslinasti gamarus
Grbica
Plivajuća nimfa
V-wing jednodnevka
Meki sedž

Uz kavu omiljenog nam kafića i začuđene poglede gostiju vadim iz kofera stegu koju gosp. Goran montira na stol i čarolija počinje. Pazim na svaki pokret i na namotaj i upijam to neprocjenjivo znanje koje mi on nesebično prenosi. Svaki put je nova lekcija koja me veseli.

U Ogulinu, Hrvatska, lipanj (jun) 2018.
Zvijezdan Radočaj

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*