Intervju Prvak Crne Gore u Mušičarenju za 2019.

Intervju Prvak Crne Gore u Mušičarenju za 2019.

Veliko je interesovanje mladih za mušičarenje u Crnoj Gori


Nakon završetka takmičenja u Mušičarskoj ligi Crne Gore za 2019. dobili smo i Prvaka. U pojedinačnoj konkurenciji to je postao Igor Bacanović iz Andrijevice. Zamolili smo ga da nam da intervju za Portal Mušičar i evo njegovih odgovora.

Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Moje ime je Igor Bacanović, rođen sam 08.03.1979. otac sam dva sina, Bane i Luka. Radim u Centru za Sport i Kulturu, Opština Andrijevica Crna Gora.

Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Najveći krivac za moju zaljubljenost  u mušičarenje je čuveni mušičar Dragan Mitrović sa kojim sam proveo nekoliko godina na rijeci Lim. Gledajući njega kako mušičari na Limu stekao sam neophodno znanje o svim tehnikama mušičarenja koje i dan danas veoma uspješno primenjujem.

Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Što se tehnika tiče najviše primjenjujem tehniku mušičarenja na suvu muvu, ali zbog takmičenja koristim sve tehnike, a naročito nimfarenje tj. Lov na podvodnu muvu.

Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Što se opreme i pribora  tiče koristim najviše štapove marke Greys, za suvu muvu  četvorke od devet fita, a za nimfarenje trojke dužine deset fita. Moja preporuka za mlade je da se puno ne obaziru na  opremu, već da izađu na vodu, uživaju u prirodi i ljepotama naših voda, a ostalo će doći samo po sebi. Trenutno nemam sponzora, ima interesovanja nekih firmi i nadam se da ćemo napraviti neki dogovor uz obostrano zadovoljstvo.

Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Moja omiljena muva godinama je tzv. FAZANOV REP, najveće primerke pastrmki i lipljena sam prevario i izvadio na tu muvu, koju sam pravim kao i još nekoliko imitacija raznih insekata sa kojima ja i moj sin uspješno lovim na našim vodama u Crnoj Gori.

Lipljan iz Lima Andrijevica

Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac,… ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Isključivo se bavim mušičarenjem sa obale, osim na takmičenjima kada je u pitanju jezero i kad se mora loviti iz čamaca. Omiljene rijeke su mi Lim i Ljuča,

Zamaranje rijeka Ljuča

Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Najomiljeni mjesec za ribolov mi je oktobar kad lovim najveće primjerke lipljena, a na vodi volim biti stalno. Radim i kao ribolovni vodič, pa puno vremena sam na vodi tj. od maja do decembra.

Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Najbolja stvar koje je mogla de se desi našim vodama je formiranje mušičarskih revira. Na tim revirima čuva se riba, nema izlovljavanja, jer sve što se ulovi vrati se u vodu. Redovno se čiste reviri, održavaju se takmičenja na njima i vrši popularizacija vode. Na revirima je priroda fenomenalna i zahvaljujući mušičarskim revirima sve više stranih turista, mušičara dolazi i uspješno peca na našim vodama. Posebno bih htio da pohvalim mušičarski revir na Limu u Andrijevici i mušičarski revir na rijekama Lim i Ljuča u Plavu, koje redovno posjećuje veliki broj stranih mušičara, a najbolji dokaz za to je dobijanje Evropskog Prvenstva 2019. godine koje je sa velikim uspjehom održano na tim revirima.

Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Takmičim se nekih 11 godina, klub za koji se takmičim je FLYFISHING KLUB LIM 1 ANDRIJEVICA. Za najveće svoje uspjehe smatram; dvije titule prvaka Crne Gore 2012. i prošle 2019., dvije titule vicešampiona Crne Gore, dvije titule prvaka Crne Gore u ekipnoj konkurenciji kao i pehar za najuspješnijeg Crnogorskog takmičara na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u mušičarenju koje je održano u Crnoj Gori. Inače sam višegodišnji reprezentativac Crne Gore u mušičarenju

Prvak Crne Gore u mušičarenju za 2019.

Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Veliko interesovanje u Crnoj Gori vlada za mušičarenjem naročito mladih, što me veome raduje, tako da moj klub iz godine u godinu ima sve više mladih mušičara, a posebno interesovanje kod mladih se javilo posle održavanja Evropskog Prvenstva u mušičarenju koje je održano u julu prošle godine na našim vodama. Mušičarska liga Crne Gore je izuzetno takmičenje za popularizaciju mušičarenja kao discipline.

Prva trojica pojedinačno na Prvenstvu Crne Gore u mušičarenju 2019.
A. Mitrović (organizator) Ž. Bukilić, I. Bacanović i O. Bašić

Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Još od prve titule prvaka Crne Gore 2012 godine dosta se toga promijenilo u mom životu. Kao prvak  stekao sam pravo učešća na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima gdje sam upoznao mnogo mušičara i fenomenalnih ljudi prevashodno, sa kojima se i danas srećem  i sa uspjehom i zadovoljstvom družimo i naravno mušičarimo.

Lipljan iz Lima

U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala Ivane i bistro!

Intervju vodio Urednik Portala OnlineMušičar Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*