Intervju Prvak Bosne i Hercegovine u mušičarenju za 2018. Jovo Dević

Intervju Prvak Bosne i Hercegovine u mušičarenju za 2018. Jovo Dević

Evo prođe 9 godina od moje prve titule šampiona Premijer lige BiH i prvog intervjua listu Mušičar, mnogo je lijepih događaja, druženja, sklopljenih prijateljstava u proteklom periodu.

 • Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Ing spec. znr Jovo Dević, zaposlen u “Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović“, Banja Luka, živim u mjestu Gradiška, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Ribolovom se bavim od malih nogu, ali mušičarenje počinje sa upoznavanjem jednog od najboljih vezača muha, po mom skromnom mišljenju, Mile Kerkeza koji me je i naučio mnogim tehnikama i tajnama vezanja muha, sa kojim i danas često razmjenjujem iskustva i ideje za nove kreacije muha.

Dević s doajenom mušičarenja Savom Martinovićem
 • Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Danas ako ne poznajete sve tehnike (nimph, dry fly, wet fly, streamer) niste konkurentni na domaćim, a tako ni na međunarodnim takmičenjima.
Najčešće koristim Euro – nymph tehniku, ali i French – nymph i Czech – nymph tehnike u zavisnosti od uslova na vodi.
Naravno najveće uživanje je kad pecam za svoju dušu kako kažu, a riba uzima mušicu na površini, pa tek tad dobijete ono najbolje što vam nudi MUŠIČARENJE.
Mnogi zanemaruju taktiku koja je po meni vrlo bitan element kad je u pitanju takmičenje. Znati pročitati vodu odlučiti se za tehniku ribolova, napraviti plan pecanja, pravilan način kretanja kroz vodu, itd. … sve to utiče na konačan broj uhvaćenih riba i plasman.
Moje skromno mišljenje je da pored drugih prednosti (izbor selektora reprezentacije, tradicija u tehnici ribolova i izradi muha, sponzori, organizovan trening i priprema reprezentacije, zajednički odabir i vezanje muha na takmičenjima i dr.), u ovom segmentu takmičenja (Španija, Francuska, Češka, …), najbolje svjetske reprezentacije su napravile i najveću razliku u odnosu na ostale.

 • Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Danas za razliku od prije 9 godina koristim štapove marke SAGE koji me i sponzoriše, i u ovom segmentu je možda najveći problem kod mladih takmičara početnika, jer za ozbiljno takmičenje vam treba minimum 4-5 štapova sa pripadajućom opremom, što predstavlja veliki finansijski problem.
Koristio sam i druge štapove, ali od kad koristim SAGE štapove procenat izgubljenih riba je sad u jednocifrenim postotcima što prije nije bio slučaj.
Koristim Rio šnjure i tipete koji su takođe moji sponzori, mada koristim i tipet Seaguar za manje diametre (prečnike) 7x, 8x i 9x

 • Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Kad su u pitanju muhe, sve vrste mušica vežem i koristim, a ne mali broj su i moje kreacije, neke u potpunosti, a neke su dorađene. Vrlo važan segment za uspjeh na takmičenju je da prilagodite muhu (veličina, otežanje, sa hot spotom ili bez i dr.) uslovima na vodi … visina vode, protok, brzina toka, da li je voda bistra ili mutna – sjerava (snežna, op.urednika) i dr.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac,   ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Rijeke ili jezera, svaki ribolov ima svoje čari, ali najviše volim da pecam na rijekama i jezerima sa divljom ribom, čak i ne mora da bude velika populacija. Neke od tih destinacija su Sanica, Una, Sana, Pliva, Vrbas, Ribnik, Janj, Neretva, … Plivsko jezero, mnogo je prekrasnih rijeka i jezera u BiH.

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Na pecanju sam kad mi to obaveze dopuštaju, nažalost sve manje vremena provodim na vodi, ali pokušavam da to iskoristim što kvalitetnije, treniram tehnike, taktike i naravno stalno isprobavam nove kreacije muha zato i smatram da je mušičarenje jedna nepresušna inspiracija i zadovoljstvo.

 • Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.

Početnicima savjetujem da ništa ne dolazi preko noći da ne preskaču lekcije, da ne žure kod kupovine opreme, muha, treba da se posavjetuju sa iskusnijim mušičarima, da savladaju entomologiju da bi znali kojeg insekta pokušavaju svojom kreacijom da imitiraju, da nauče da čitaju vodu, da ne robuju ribarskim bombastičnim pričama i nekim super muhama za koje su čuli ili vidjeli kod drugih, nego da pokušaju sami da kreiraju svoje muhe, jer je to najveće zadovoljstvo kad na svoju kreaciju uhvatiš ribu.
Sve ovo ide puno lakše i bolje ako se tu još nađe neki stručan mentor, a onda kao plod truda, rada i odricanja dođu i uspjesi .
Mnogo puta sam nesebično davao savjete i pokušao svoje znanje i iskustvo prenijeti novim i mladim mušičarima, jer smatram da samo na takav način možemo unaprijediti ovaj sport.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

C&R podržavam i trudim se da ga promovišem na svakom mjestu, mislim da svijest mnogih ribara sa ovih prostora još nije na potrebnom nivou da ovaj pokret zaživi kako treba, pa da se radujemo i uživamo u čarima mušičarenja na puno više destinacija.

 • Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.
Prvi – Zlatni lipljen, Pliva

Član sam SRD Amur, Gradiška, od zadnjeg intervjua za list Mušičar 2009 god. kada sam postao prvi put šampion premijer lige BiH, skupilo se još 5 titula šampiona, a poslednja prošle sezone 2018 god.
Sa reprezentacijom BiH 2015 god. na Svjetskom prvenstvu Jajce-BiH osvojili smo ekipno 3 mjesto, moram da kažem da smo tada bili pravi tim što je i donijelo istorijski rezultat, takmičili smo se: Siniša Bovan, Aco Đukić, Željko Prpić, Saša Jeremić i Jovo Dević, a svoj doprinos medalji dali su i rezerve Boro Šmanja, Mile Kerkez i Samir Kalušić sa selektorom Igorom Gromilićem.
Kao tim BiH smo ušli u top 10 svjetskih reprezentacija, na žalost u BiH sve je manje mlađih takmičara koji bi nastavili ovaj niz uspjeha nas nekolicine entuzijasta koji polako ulaze u kategoriju veterana.
I još 50-tak medalja (pojedinačnih i ekipnih) Premijer liga BiH, prvenstvo Republike Srpske, Kup BiH i na raznim revijalnim takmičenjima u BiH: Zlatni lipljen Pliva -Šipovo, Open- Kulen Vakuf, Internet kup – Sanica, Open – Ribnik, ….

Svetsko u BiH, Jajce i Treće mesto ekipno, najveći uspeh
Opet Prvak BiH sa komesarom Markovićem
Svetsko u Sloveniji
Kerkez, Gromilić – selektor BiH, Dević i Šmanja
 • Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Premijer liga BiH se održava svake godine sa 22 učesnika (5 kola, 10 sektora) po Fips pravilima te smo uveli u takmičarski kalendar obavezno jezero, na čemu smo svih ovih godina radili zajedno sa komesarom Premijer lige BiH, Željkom Markovićem i napravili određene pomake u regularnosti takmičenja.
O protivnicima uvijek sve najbolje, neki su mi prijatelji, ali kad se takmičimo tad se fokusiram samo na pecanje, poslije toga slijedi obavezno čestitanje, pa druženje.

Sastanak kapitena
Svetsko u Americi
 • Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

U mom životu se ništa nije promijenilo samim tim što mi je ovo 6 titula, osim što sad imam puno više prijatelja i poznanika koji vole mušičarenje iz cijelog Svijeta,. Ovim putem ću pozdraviti ekipu iz Slovenije (Matej Zlodej, Jure Osolin), s njima često razgovaram o mušičarenju i takmičenju, pa i poneki poslić odradimo, te iz BiH Sinišu Bovana, Kerkez Milu, … Iz Hrvatske Miru Katičića i Sašu Kladnika iz Slovenije s kojim sam u ekipi kad smo na revijalnim takmičenjima: Open – Kulen Vakufu i Zlatnom lipljenu na Plivi – Šipovo.

Dević, Katičić i Bovan
Bovan, Prpić i Dević
 • U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala. Svim mušičarima želim puno dana na vodi i lijepih trenutaka koje može samo mušičarenje da pruži. Bistro!

Jovo Dević, Prvak BiH za 2018. u mušičarenju

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*