Intervju Pero Stefkov, Prvak Makedonije u mušičarenju

Intervju Pero Stefkov, Prvak Makedonije u mušičarenju

Prošle godine sam postao opet Prvak u svojoj zemlji u mušičarenju. Volim da mušičarim i često sam na vodi!

 • Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Zovem se Pero Stefkov, Živim u Skoplju, glavnom gradu Makedonije. Pored mušičarenja, lovim i drugim tehnikama pecanja i volim da lovim šarane na dubinke.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Moji prvi počeci u mušičarenju bili su pre nekih 10 godina. Najveći krivac za pecanje je moj otac koji me je upoznao sa tajnama pecanja, pa sam tako s vremenom počeo ovde da izražavam želju za mušičarenjem. Moj prijatelj Nino Sidovski mi je nesebično pokazao osnovne tehnike mušičarenja.

 • Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Od svih tehnika koje koristim kod mušičarenja, lov na suvu muhu je moja omiljena tehnika.

 • Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Koristim pribor i opremu raznih kompanija od sage, hanak, maxia, cortland, hardy i drugih. Poruka mladim ribarima više budite na vodi i zabavite se pecanjem, jer je to odlična zabava za nas ribolovce. Nemam sponzore, a voleo bi ih imati.

 • Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Omiljena muha je fazanka u većini varijanti i perdigon. Sam pravim muhe i lovim na njih.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac,   ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Najviše lovim sa obale i iz vode, ali nisam probao još iz čamca, a voleo bih. Moja omiljena reka je Treska, koja je udaljena 2,5km od mesta gde živim. Reka obiluje pastrmkom i predstavlja poligon za početnike gde mogu da savladaju sve tehnike.

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Želim da budem stalno na vodi.

 • Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Najveća riba koju sam ulovio do sada tehnikom mušičarenja je pastrmka 61,5cm, Lipljan 51.5cm i mnoge druge.

 • Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Retko snimam fotografije i to su čisto amaterski snimci.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Za C&R smatram da je nešto najbolje smišljeno do sada u ribolovu. Svako to treba da poštuje i tretira reku kao jedini način da je zaštiti i ostavi ribu za buduće generacije.

 • Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj matični klub je Mak dam iz Kumanova, Makedonija. Moj najveći uspeh je na bio na JPK u Sloveniji 2019. i ulovljena najveća riba pastmka od 61,5cm na celom takmičenju. Nekoliko puta sam bio Prvak Makedonije u mušičarenju.

 • Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Ništa se nije promenilo otkako sam postao šampion svoje države.

 • U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Bistro na sve ribare sa ExYu i želim vam mnogo ulovljenih kapitalaca.

Original makedonski: Se vikam Pero Stefkov Ziveam vo Skopje glaven grad na Makedonija Pored ff lovam I na drugi tehniki na plivka I na dubinsko krap. Prvi pocetoci mi se pred okolu 10 god. Najgolem krivec za ribolov e mojot tatko koj me vovede vo tajnite na ribolovot pa so tek na vreme pocnav da izrazuvam zelba za ff e tuka Najgolem krivec e mojot drugar Nino Sidovski koj nesebicno mi gi pokaza osnovnite ff tehniki. Od tehniki gi upotrebuvam site vo daden moment no lov na Suva musica e mojata omilena tehnika. Pribor koristam od razlicni firmi od sage hanak maxia cortland hardy I drugi. Poraka do mladite ribari poveke na voda I zabavuvajte se ribolovot e Edna golema zabava za ribarite. Sponzori nemam a bi sakal😀. Omileni musici fazan vo poveke varijanti I perdigoni. Musici Sam izrabotuvam I na niv lovam. Najveke lovam od obala I vo voda a so camec ne sum probal a bi sakal. Omilena reka treska koja mi e na 2.5 km reka koja e bogata so pastrmka I e poligon za pocetnici kade bi gi sovladale site tehniki. Na voda sakam Najveke prikvecer togas rekata ednostavno ozivuva ima roenje od sekakov vid na musici. Naj golema riba pastrmka 61.5cm Lipljan 51.5 I mnogu drugi Za c&r mislam deka e nesto najdobro smisleno do Sega treba sekoj da go pocituva I da se odnesuva so rekata kako negova samo taka ke ja zastitime I ostavi e za idnite generacii. Retko slikam amaterski fotografii. Mojot maticen klub e mak dam od kumanovo. Najgolem uspeh mi e na jpk vo slovenija 2019 Najgolema riba 61.5cm. Nisto ne e promeneto od koga stanav prvak. Bistro na site ribari od ex yu I mnogu uloveni kapitalci

Pero

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i Pero Stefkov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*