Prvi među jednakima

Prvi među jednakima

portrait GunterIntervju – Günter Feuerstein, predsednik EFFA

• Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se bavite pored FF.

Ginter Feureustein je rođen u Austriji 1965 godine. Živi u Švajcarskoj, gde radi kao profesor i vodi međunarodnu školu mušičarenja (UFC©). Poznat je širom sveta po svom fly casting-u i sposobnostima da to znanje prenese.

U poslednje dve decenije je dosta doprineo razvoju međunarodne fly casting scene.

Ginter je razvio nekoliko trikova zabačaja i tehnika koje su našle svoje mesto u modernom mušičarenju jednoručnim i dvoručnim štapovima (npr. Backhand Power Haul aka High Hauling, Snap-T, Snap-Z, Magic Switch, Dunker, Vertical Bow Cast, …). Mnogi kažu da je Ginter bio podstrek za osnivanje prvog međunarodnog evropskog udruženja mušičara (EFFA). U 2007. je izabran za predsednika ove organizacije koja je u međuvremenu dobila članove u 12. evropskih zemalja.

Ginter demonstrira fly casting na većim događajima u Evropi i SAD i podučava fly casting od zapada SAD do istoka Rusije.

edukacija-ginter

Lično je trenirao mnoge izvrsne evropske fly casting instruktore. Takođe je predsednik IKFA (velike međunarodne ribolovačke organizacije) koja predstavlja 16 ribolovačkih klubova duž alpske reke Rine. Često ga konsultuju univerziteti i ribolovački odbori zbog praktičnog znanja o pastrmkama i lipljanima, kako kaže. Producirao je nekoliko filmova o mušičarenju i biologiji riba.

• Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Sam sam počeo da pecam. Toplog letnjeg popodneva 1978. godine sam primetio da se male ribe koje sam posmatrao i pokušao da ulovim hrane muhama na površini vode i da nisu zainteresovane za moj mamac od testa. Otišao sam kući i napravio moj prvi mahaći štap ceo od staklenih vlakana, sa polomljenom drškom i starom mašinicom na kojoj je bio namotan najlon od 2 mm koji sam koristio kao strunu. Namestio sam ga tako da je imao težinu, kada je bio potopljen u vodi i njime sam mogao zabacivati. Ovom opremom i muhom crni zulu (Black Zulu) uhvatio sam moje prve klenove. Moji prijatelji su takođe počeli da nekako prerađuju svoju opremu. Svaki od nas je konačno imao svoj jedinstveni komplet za mušičarenje i dobro smo se zabavljali pecajući njim.

• Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Pošto dosta putujem i držim časove fly castinga i demonstracije, ne samo u Švajcarskoj, već u celoj Evropi, Rusiji i SAD imam dosta vremena za pecanje. Ne postoji doba godine kada sam zauzetiji od drugih. Naravno, zima je najsporije i najmirnije doba godine, ali tada je vreme za lov mladice (Hucho hucho) i slatkovodne destinacije tada imaju primat. Kada god je moguće pokušavam pobeći od dnevnog rasporeda i uživati nekoliko časova sam na reci. Ako mislite na pecanje u mojoj rodnoj Austriji, predlažem pecanje u jesen. Tada je voda uglavnom savršena i reke imaju savršene uslove. Volim pecanje ujutro (nimfa) i veče, ali ako želim pecati na suhu muhu uglavnom koristim vreme oko 11 sati ujutro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA• Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Najviše volim reke, jer volim stajati u reci i osećati njenu moć. Posebno volim reke koje su kristalno čiste, bistre imaju puno mirisa života u sebi, svežine, dobre energije i moći. Nije sve u pecanju nego biti deo prirode koja te okružuje. Iako su mi reke prvi izbor volim i mora. More je divno iskustvo u mušičarenju, a pošto sam i ronilac, to je dobar način za kombinovanje ovih aktivnosti.

• Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete.

Specijalizovao sam pecanje na nimfu i nadam se da ću završiti knjigu o taktici i pecanju na nimfu ove godine. Razvio sam posebne taktike koje su zahtevne, što se tiče fly casting tehnike, a opet veoma efikasne. Više mi se dopadaju LONG DRIFT tehnike koji zahtevaju dobru fly casting tehniku i koje su suprotne tehnici zvanoj Czech Nymphing, koja me uvek podseća na austrijski “Tirolerhölzl” (Tirolsko drvce – lajner, op urednika), koja je efikasna, ali istovremeno zabranjena na mnogim rekama. Takođe volim da pecam suvim muhama i strimerima, a često idem na lososa sa dvoručnim štapom. Sviđa mi se ta vrsta pecanja i castinga, ali puno zavisi od nivoa vode i ako je voda niska možete se loše provesti na reci.

Gunter Ribnik• Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade.

Član sam LOOP profesionalnog tima. LOOP se proslavio najvažnijim inovacijama u mušičarenju u prošlosti i u budućnosti će biti kompanija na koji će se drugi ugledati. Posebno što se tiče struna mogu preporučiti LOOP OPTI STREAM za početnike. Ova WF struna vam daje tačan osećaj za tajming i omogućava da napredujete brže nego sa ijednom drugom strunom. Trebalo bi da probate TAPERED LOOP RODS i naše predivne čekrke nekada na pecanju. Početnici ne bi trebali da koriste mekane štapove i long belly strune. Meki štapovi su početnicima teški za rukovanje, a long belly strune su dobre samo za zabacivanje na veće daljine, ali ne i za mušičarenje.
Moj lični izbor za pecanje je kombinacija LOOP LTS X1 #6 štap, Loop Opti Dry čekrk i Opti Stillwater fly line – struna.

• Omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Postoji mnogo dobrih muha koje mogu preporučiti. Uvek zavisi od vrste ribe, koja se peca, vode na kojoj ćete pecati. Sam vezujem muhe od 14 godine. Moja najpoznatija muha je Pin-Ki, velika nimfa, koju rado uzimaju kalifornijska i stealhead pastrmka, ali i moj Minky-Mouse, miš za potočne pastrmke i lipljana (!) koja je postala veoma popularna u Rusiji. Što se tiče ostalih muha za reke na Severu, bez obzira da li se lovi pastrmka ili lipljan preporučujem muhu Europea 12. Sviđa mi se mnogo i ulovio sam dosta lepih riba s njom.

• Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac).

Prvi belly boat sam kupio pre 20 godina. Sviđa mi se pecanje iz njega posebno kada su u pitanju štuke u Irskoj. Za reke je pontoon pravi izbor, da biste bili fleksibilni i mogli doseći najbolje mesto. Pecanje sa ovih plovila je odlično, ali treba biti pažljiv i ne koristiti belly boat na rekama koje su brze i koje ne poznajete dobro. To može biti opasno. U Rusiji sam dosta splavario na divljim rekama dok u USA ne smete propustiti spuštanje na čamcu koji pluta.

• Često se mušičarenje poistovećuje sa umetnošću. Da li se osećate nekad kao umetnik?

Mušičarenje je vrsta umetnosti, sve dok je lepota zabačaja glavni element. S obzirom na to tehnika Czech Nymphing je loš smer u mušičarenju i uništila je veliki deo lepote i elegancije u mušičarenju. Svakako da je to uspešan način u ribolovu, ali bi ga trebalo izvoditi motkom umesto zloupotrebe štapa za mušičarenje.

• Bavite li se fotografijom? Jeste li imali neku izložbu?

Radio sam kao poluprofesionalni fotograf pre par godina i izlagao neke od svojih fotografija. Iako je još nemoguće uhvatiti čitav utisak scene na fotografiji, jer je vezana sa mnogim drugim čulima, osim vizuelnog, dobra fotografija odražava sećanje na poseban dan života.

• Nije mi jasno, a voleo bih da znam.

Ako prestanete učiti ne napredujete. Zato sam sretan što je tako mnogo zemalja, koje treba videti i istražiti, mnogo vrsta riba za upecati i ribolovaca naučiti. U ovom polju svaki dan naučim nešto novo, čak i od mojih učenika. Zato je mušičarenje toliko uzbudljivo i možete ga se držati celog života.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

• Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima i zaštiti životne sredine?

Uhvati i pusti je alatka u zaštiti ugroženih vrsta. Domaće populacije riba su više u opasnosti u pogledu preteranog izlovljavanja, nego vrste koje migriraju. Mislim da „uhvati i pusti“ – C&R nije potreban svuda, a u nekim zemljama Evrope je čak i zabranjen. Volim jesti ribu, s vremena na vreme, ali ako odlučim uzeti ribu, uvek brinem o vodi iz koje je uzimam. Morate imati dobre osnove za prepoznavanje dobrog mresta vredne ribe. U Evropi nije moguće insistirati na politici „uhvati i pust“, ali ako pecate u Jeloustonu i primetite dosta mušičara, shvatićete da je „uhvati i pusti“ opravdan. Mislim da je u Evropi mnogo shvatljiviji pokret PRC (population considered release) odnosno opravdanje za populaciju kojoj je potrebno puštanje. Sve više, ako ne i svi dobri ribolovci puštaju veći deo svog ulova. Ograničite svoj ulov, ne lovite svoj limit “Limit your catch, don't catch your limit!”

• Koliko su trajale pripreme za polaganje ispita za instruktora FF?

Ja sam inicirao ispit 1996. godine i doveo najbolje evropske bacače, da ga organizuju. Trenirao sam više od 40 naših instruktora lično, dok nisu usavršili osnovni ispit. Neke sam pripremao i za Master test.

• Da li je bilo teško položiti ispit za instruktora FF. Kada i gde ste polagali?

Ispit je težak, ali za mastera izvodljiv. Postavili smo ispit i ispitivali sve zahteve zajedno, tako da smo znali mogućnosti svakog člana našeg tima. Osim toga prikazali smo ispit i master ispit u formi prezentacije zahteva na nekoliko lokacija. To sam radio bar 3 – 4 puta do sada.

• Postoji li i koliki je interes kod mušičara sa prostora Ex YU za polaganje ispita? Postoji li literatura na srpskom.

Pre mnogo godina mušičar iz Beograda se pojavio kod mene i želio da se pripremi za ispit. Tada ga nisam poznavao, ali sam uvideo njegov potencijal i ubrzo sam ga zarazio našim duhom. Dobro je radio i postao prvi instruktor iz bivše Jugoslavije. Dr. Alex Ivanović je veoma dobar instruktor, dobar prijatelj i mentor za mušičarenje na Balkanu. Pre tri godine i Ivan Dragojlović je položio ispit. Sa Ivanom imamo još jednu mladu i dinamičnu osobu sa željom da mušičarenje u bivšoj Jugoslaviji napravi korak napred. Koliko ja znam ne postoji mnogo literature o mušičarenju na srpskom jeziku, pa su časopisi o mušičarenju najvažniji način komunikacije među mušičarima, osim interneta.

• Da li posebno sarađujete s nekom školom FF i koliko ste u edukaciji mladih mušičara?

Držim međunarodnu mušičarsku školu koju su u međuvremenu pohađali mušičari iz 21 države. Predajem mušičarenje već 15 godina. Ne predajem samo u Švajcarskoj, već i u drugim zemljama, onoliko koliko mi posao profesora dozvoljava (npr, ovaj mesec predavanja imam u Rusiji, Švedskoj i Španiji)

• Predstavljate li neku firmu ili udruženje iz sveta FF?

Predstavljam LOOP iz Švedske

EFFA ispit• Koliko često možete naći vremena za FF u toku godine?

Kad god imam vremena …

• Da li je za vas FF stil života i koliko utiče na vas?

Ne, mušičarenje ne može biti stil života, ali može biti važan dio, ako volite prirodu i održavate se mladim.

• Putujete li često? Postoji li neko mesto koje je za vas mušičarski raj.

Kao što sam rekao, mnogo putujem. Posebno volim pecanje spooky trout u Montani, Ajdahu i Jeloustonu, pacifičkog lososa i pastrmke u Rusiji, te velikih dunavskih Lososa – Mladice (hucho hucho) u velikim austrijskim rekama

• Opišite, po vama, idealan dan na vodi.

Svaki dan na vodi se može reći da je perfektan. Nemoguće je opisati takav savršen dan. Bolje je ići i doživiti ga, čak i ako pustite ribu, nikada je ne puštate u potpunosti. Zato pravi “uhvati i pusti” ne postoji. Nikada neću ispustiti sećanja o velikoj borbi, perfektno obojenoj i oblikovanoj jakoj ribi, prelepoj peraji velikog sibirskog lipljana, kada ogromna pastrmka ili lipljan pokupi vašu muhu s površine ili kapitalna štuka uhvati vaš strimer. To su sećanja koja ćete čuvati celi život.

• U ime uredništva i čitaoca hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu.

Razgovor vodio i priredio: Ivan Korhner

 

Loading