Intervju: Bojan Pešić, Prvak Crne Gore u mušičarenju za 2018.

Intervju: Bojan Pešić, Prvak Crne Gore u mušičarenju za 2018.

Lim mi je na prvom mjestu. Na njemu sam porastao, naučio prve zabačaje. To je rijeka koja ni dan danas ne prestaje da me oduševljava

 • Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Zovem se Bojan Pešić, imam 34 godine, iz Berana sam, Crna Gora.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Krivac za moju ljubav prema mušičarenju, odnosno ribolovu, uopšte, je moj otac i stričevi. Počeo sam sa ribolovom relativno rano, mislim negdje oko svoje 7 godine. Kako su godine prolazile, mijenjao sam discipline u ribolovu, da bi se od 2012 strogo zaustavio na mušičarenju.

 • Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

U zavisnosti od situacije do situacije, koristim sve tehnike. Naravno, neke više primjenjujem za rekreativni ribolov, dok druge više forsiram na takmičenjima. Najviše mi leži i odgovara, nimfarenje. Mislim da je nepravedno pojedinci nipodaštavaju, jer nije ni malo laka tehnika.

Mladica
 • Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Koristim lakše klase štapova. Za suvu su mi idealni štapovi klase #3, dužine 9-9,6 ft. Kod nimfarenja klase od #0-3, dužine 10-12 ft . Za strimere koristim štapove klase #5-7, dužine 9-10 ft.
Sponzore nemam.

 • Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Omiljena muva mi je ona koja se taj dan pita… Naravno da imam neke favorite, kad bih birao najmiliju suvu muvu, bila bi Griffit’s gnat. Što se nimfe tiče, neprevaziđeni fazanov rep … Strimer wooly budger. Sve muve koje koristim, sam i pravim. Sem u situacijama kada nemam vremena, a takmičenje se bliži, pa moram kupiti.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili plovila (float tube, pontoon, čamac, …). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Na prvom mjestu, volim loviti iz vode! U suštini nemam problema da se prilagodim bilo kojem tipu terena, ali iz vode je ono pravo, gdje se sjedine i ribolovac, voda, pejsaž, postanu cjelina, savršeno sinhronizovana… Sa plovila sam lovio dosta puta, što rekreativno, što na takmičenjima. Mislim da balkanskim takmičarima, generalno, fali malo više prakse u ribolovu sa čamaca, jer je to nekako ono đe najviše kiksamo na jakim prvenstvima… Od omiljenih rijeka, Lim mi je na prvom mjestu. Na njemu sam porastao, naučio prve zabačaje. To je rijeka koja ni dan danas ne prestaje da me oduševljava. Tara, Ribnik, Gradac, … Mogu nabrajati još mnogo, ali sve su lijepe i drage sa svojim osobenostima.

Mušičarenje iz čamca na jezeru
 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Najviše volim jesenji ribolov. To bi bili mjeseci septembar i oktobar, Jutro i veče daju najbolje rezultate, ali to nije prepreka da se cio dan provede na vodi.

 • Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Imam lijepih trofeja kojima se mogu pohvaliti. Najmiliji mi je lipljen od 57cm iz rijeke Ljuče. Bilo je tu velikih pastrmki, mladica, ali sve su drage i lijepe uspomene. Najvažnije je da i dalje plivaju.

Lipljen iz Ljuče od 57cm, moj najdraži trofej
 • Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Fotografijom se bavim isključivo amaterski, da ovjekovečim te svoje specijalne trenutke na vodi. Nadam se da ću ubrzo to interesovanje za fotografiju podići na viši nivo, nabavkom opreme, a eto ko zna, možda nekad bude i izložba.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

C&R i samo C&R! To je jedina ispravna i prema prirodi korektno vraćanje usluge za ono što nam pruža.

Potočna pastrmka Ribnik
Lipljen Ribnik
 • Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj klub je SRK Lim-Berane. Kada bih računao sve discipline, prvi pehar sam osvojio 1999 godine, dakle 20 godina. U mušičarenju sam od 2012 godine, od tada se i takmičim.

Za relativno kratak mušičarski staž, mogu biti zadovoljan svojim dosadašnjim uspjesima.

JPK na Tari u Kolašinu

Izdvojio bih: 

15. mjesto Evropsko prvenstvo 2016. – Poljska
1. mjesto Open Gradac 2017.
2. mjesto JPK Đetinja Užice 2018.
1. mjesto MLCG 2018.

 • Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Interesovanje je veliko, svake godine jače i jače. Ekspanziji fly fishinga (mušičarenja) i takmičenja su socijalne mreže digle na viši nivo zadnjih godina. Što se tiče MLCG tu godinama vlada atmosfera drugarstva i zdravog, sportskog, rivalstva. Najvažnije u svemu je taj faktor zbližavanja ljudi kroz sport i nadmetanje. Svi koji imaju makar malo želje da takmiče, to treba i da urade. Ne samo da bi ostvarili rezultat, već da bi osjetili taj timski duh u svemu tome.

Beranci ekipno
 • Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

U suštini se ništa nije promijenilo, a zašto bi. Lim i dalje teče, mi se kao šampioni iz godine u godinu mijenjamo, bogatiji za iskustva koja ćemo upotrijebiti na nekim drugim adresama đe treba opravdati postojanje naših liga.

Trojica prvoplasiranih u MLCG 2018.
 • U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala i Bistro!

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*