Imitacija za sve namene

Imitacija za sve namene

Imitacija za sve namene
Postoji li univerzalnost kod izrade imitacija?

Jedno od pitanja koje često sebi postavljaju mušičari vezana je za univerzalnost imitacije. Recepata za pravljenje imitacija ima puno po knjigama, časopisima, internetu i raznim DVD izdanjima.

Ključno pitanje je – Da li postoji neka imitacija koja može imitirati puno različitih insekata (riblje hrane)?

Odgovor koji sam našao na netu je potvrdan. Jedino što treba menjati kod izrade te imitacije je boja i vrsta materijala, te veličina udice. Recept je uvek isti – Zebra migde i varijante.

Na taj način, kombinujući boje materijala i veličinu udice možete imitirati puno vrsta nimfi i larvi insekata kojima se ribe hrane. Tako s istim receptom za izradu (poznata zebra migde) možete kombinujući materijale imitirati midževe (larve diptera), larve kedise, nimfe kamenjarki, nimfe jednodnevki (baetide, ephemere, ..), gamaruse, crve,

Od materijala vam treba: udica, osnovni konac, otežanje, žica za porebravanje i dabing

Udica za izradu ovih imitacija je najbolja oblika „scud“ – kriva, a veličine su od #6 do #26. Otežanje može biti neka tungsten ili mesingana glava (perla), olovna kuglica ili neka druga perlica. Žica za porebravanje bakarna, „zlatna ili srebrna“ ili neka druga u boji. Bitno je da je mekana i da se lako mota. Može se koristiti i lameta. Osnovni konac, debljina, vrsta i boja prilagođen imitaciji koju pravite, a za torax dabing od materijala koji je po vrsti i boji prilagođen imitaciji koju pravite, a može i bez njega. Možete je lakirati kada bude gotova, ili je ostaviti s dlačicama. Takođe po želji možete dodati i repić!
O izradi nimfice Zebra Migde možete pogledati u prilogu koji nam je poslao naš saradnik Vedran Orešković na Mušičaru

Nekoliko ideja:

Ideja i Foto sa https://swittersb.wordpress.com/2009/12/13/fly-tying-beads-colors-abound/

Priredio za Mušičar Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*