Imitacija lutke dvokrilaca

Imitacija lutke dvokrilaca

zecije uvo-dvokrilac-09SBS: Zečje uvo kao imitacija lutke dvokrilaca

Svima je dobro poznata vrednost dabinga od dlaka sa lica divljeg zeca u imitiranju tela i nožica jednodnevki, tularaša i ostalih vodenih i kopnenih insekata. Iako prilično grubog izgleda, na nivou oka ribe koje mu se primakne i pogleda sa par centimetara daljine, ovaj materijal nekom od svojih osobina neodoljivo ih privlači.

Da li su to mali mehurići vazduha koje povuče sa sobom svaki put kada zaroni i potone u vodu, splet prirodnih boja ili mikropokretljivost dlačica koje vire svuda naokolo. I dalje nismo sigurni u sve to, ali poučeni pozitivnim iskustvima u ribolovu koristimo ga i dalje i sve više.

Izlazak lutke dvokrilca iz vodene sredine ka vazdušnoj, liči na sitno bacakanje trbušnim delom napred – nazad uz konstantno izdizanje ka površini. U imitiranju tih pokreta može nam pomagati vodena struja, ukoliko lovimo na rekama i bacamo umereno popreko na njen tok, dok na mirnim vodama moramo pokretati strunu kako bi se i imitacije ispod nje ritmično pokretale. Kada je pastrmka u hranjenu lutkama dvokrilaca neretko ćemo imati tragove na vodi u vidu malih izbočina kada pastrmka samo vrhom glave podigne vodenu površinu i ne probivši je. Ovo može biti manje ili više intenzivno u zavisnosti od broja izlazećih lutaka, a na vama je da li ćete se odlučiti za lutku koja prilazi površini ili neki od modela koji stoji pod površinom.

Baš to stajanje pod površinom najizloženiji je i najkritičniji period u razvoju insekta, jer može potrajati prilično dugo, a nekada do izleganja adulta (odrasli insekt, prim urednika) i ne dođe zbog promena u temperaturi vazduha ili njegovog pritiska. Čak i ako atmosferskih poteškoća ne bude, dvokrilci su insekti koji se od predatora brane masovnošću i skoncentrisanim rojenjima, pa sigurno veliki broj lutaka na mestima gde do rojenja dođe ostaje da “visi” pod površinom dovoljno dugo da izmami ribe u zonu u kojoj, prema svetloj površini, lako uočavaju svoj plen.

Zečje uvo kao lutka dvokrilca u svoju sugestivnost sažima sve pozitivne osobine osnovnog materijala koje smo na početku pomenuli. Drugačija obojenost može se postići gušćim porebravanjem i imitiranjem krilnih pupoljaka nekim od materijala koji u vodi neće promeniti boju, a to su plastične trakice, flexy floss i slični materijali. Univerzalnost se proširuje izborom veličine udice koja se zbog tehnike rada zečjim dabingom može kretati od 14 do 20.

Lutka koju vam predstavljamo loviće pod površinom čak i kada trzalica nema, a aktuelne budu jednodnevke, jer uspešno može imitirati i “cripple” (obogaljene jedinke) koje su uginule pre izleganja ili zbog nekog težeg oštećenja zastaju pred površinom u neuspešnim pokušajima izletanja.

Materijal za izradu po redosledu vezivanja imitacije :

Udica: model sa prirodno zakrivljenim vratom # 14 – 20
Osnovni konac: siv, debljine 8/0
Rep: dvadesetak niti bezbojnog polipropilena, odsečenih kratko do luka
Rebra: dve trakice sedefastog Krystal Flash materijala
Telo: dabing od dlake sa lica zeca
Krilni pupoljci i traheje: fini fluozeleni polipropilen
Grudi: zečji dabing
Glava: osnovni konac, lakiran

Postupak izrade SBS (korak-po-korak)

zecije uvo-dvokrilac-01

zecije uvo-dvokrilac-02

zecije uvo-dvokrilac-03

zecije uvo-dvokrilac-04

zecije uvo-dvokrilac-05

zecije uvo-dvokrilac-06

zecije uvo-dvokrilac-07

zecije uvo-dvokrilac-08

zecije uvo-dvokrilac-09

Goran Grubić i Aleksandar Panić, septembar 2009.

www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*