Imitacija kamenjarki tamnijih boja

Imitacija kamenjarki tamnijih boja

Imitacija kamenjarki tamnijih boja

Ovo je pravi post za one koji razume što he pjesnik htio reći. Ovakvi radovi i njihova povijest kao i sam učinak pod vodom je čistokrvna mušičarska doktorska disertacija.


Radovi sa takvom poviješću su jedini radovi koje treba čuvati na svim prostorima nevezano iz kojeg dijela Juge dolaze

Na slici vidite mušicu koja predstavlja kamenjarke tamnijih boja. Koliko god vam se mušica činila obična nije tako. Mušica ima povijest usko vezana za moje pretke, za moje bake koje su davno, između dva svjetska rata, ovčiju vunu prale u virovima mrzle Cetine, stupale ju na cetinskim mlinicama poslije čega su je upredale u niti i konopčiće od kojih su tkale teške, tople i mirišljave sukance. Težak posao od škrtih darova blaga koje im je za ono teško doba život značio.

Blago za mlijeko, vunu i meso, blago za sve, za život!

Od djetinjstva čuvam ovu upredenu vunu … od doba kad su mi svijetlile oči od sreće što sam na bakinu vunu ulovio pastrve i to na mjestu gdje je ona prala tu vunu, vunu koja je čak i mene kao dječaka grijala.
Blagost ljubavi sa svih strana živi u mojoj duši, u beskrajnoj ljubavi prema ribolovu, tradicji i poštovanju mojih predaka čije poštene i pravedne gene nosim. Bake jesu imale fine prste, ali moji su malo finiji po pitanju preciznog odabira onih najsjajnijih niti dlačica vune koje se na suncu presijavaju u tamno smeđim bojama,  onim bojama koje pastrvi i lipljanu kopaju oči pod vodom. Onom istom vodom koja je prije toliko desetljeća prala upravo ovu vunu koju vidite na slici

Sad nema više baka i djedova. Odavno ih nema. Odavno nema ni cetinskih mlinica, ostale su samo ruševine obrasle u mahovinu preko kojih umorno leže trule hrastove grede. Ipak, ostala je vuna kao neraskidiva materijalna veza onoga sa čim se bavim
Sve moje pobjedničke mušice nisu u ravni ovoj Pastrici. Nisu joj niti do koljena po nikakvom pitanju. Ovo je rad, istinski vezački rad od istinskog materijala, onog materijala kojeg nam je dao Bog za život, za radost, za uspomenu koju dijelim sa svima vama. Svima onima koji znaju da je ribolov filozofija života od rođenja do kraja. Sa jednakom ljubavi kao i prvog dana.

Originalna lovačka mušica nastala od materijala o kome ovde pišem – domaće vune. Obožavam je iz više razloga

Hvala na čitanju!

Boško Klarić

Loading

1 Comment on “Imitacija kamenjarki tamnijih boja

  1. Cestitam g. Bosko Klaricu, zaista prelijepa kamenjarka-tamna (posebno prva-gornja!), izuzetnih proporcija i u najboljoj tradiciji, nasih vezaca musica-klasicara, za nase podneblje. Jos jedared cestitam i svako dobro u musicarenju i vezanju musica. Bistro!.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*