Imitacija gusjenice

Imitacija gusjenice

Imitacija gusjenice vezana na udici koja može podnijeti iznenadne i silovite napade. Gusjenice, ali i drugi insekti (veliki tvrdi kukci – tvrdokrilci) kad sa drveća i grmlja padnu u vodu predstavljaju dobar zalogaj za ribe koje i onda kada nisu aktivne na površini velikom brzinom uzimaju ovaj “slučajni” plijen i isto tako silovito se vraćaju prema dnu rijeke i što se zna dogoditi? Ribolovac iznenađen silovitim napadom daje automatski (u većini slučajeva) jaku kontru i onda se potenciraju dvije suprotne sile, zbog ribe koja silovito krene prema dnu i tu je dobro imati čvrstu udicu, ali i odgovarajući predvez koji to može izdržati.

Ovo su osobna iskustva iz “ludih”situacija, ali ne i jedina. Ima stvari koje ne možeš nigdje pročitati i nitko ti o tome ništa neće reći, ali ako ti sam nešto doživiš onda ti to NITKO ne može svojom nekom filozofijom “okrenuti” u tvojoj glavi i BASTA!!!
Tako se uči, ali i dobronamjerni stari majstori u napredovanju su od eminentne važnosti za sve nas, jer je njihovo iskustvo veliko.

Ovu sam imitaciju gusjenice navezao na udici TMC 3769, #12.

Nastavak – jedno moje iskustvo s vode

Poslije one priče “oko gusjenice” volio bih ispričati još jedan doživljaj iz moje “mušičarske prakse”.

Prije prilično godina lovio sam na riječici Krems u Gornjoj Austriji. Lovim ja tako na jednom “nereguliranom” reviru, a lijevom i desnom obalom je grmovito i šumovito sa vrlo visokim starim topolama, i drugim stablima čije krošnje kao da zaštićuju riječicu od pogleda pokojeg “preletača” s motornim jedrilicama.

Ribolov je bio opušten u toj lijepoj kulisi, ali ne i naročito uspješan. Ipak, ulovim ja i nešto za ponijeti doma, ribe od nekih 35cm dužine. Ribe su bile “debele” sa prilično velikim trbusima i kad bi ju malo stisnuo onda se osjetilo nešto tvrdo u želucu. Kada sam čistio te ribe, vidim da je želudac pun crnih i tvrdih šumskih kukaca veličine dobrih 2 centimetra.

Aha! Pomislim, logično, ovi kukci padaju s drveća u vodu, na primjer kad puše vjetar, itd. Isti moment odlučim navezati nešto kreacija tih kukaca što je bilo prilično jednostavno, da mi se idućom zgodom nađe pravi mamac pri ruci.

Rekao, učinio i evo mene opet na tom reviru 100% ubjeđen da ću “razvaliti” ribu. Onako pun sebe nisam mogao vjerovati da se dogodilo nešto sasvim suprotno od onoga što sam ja očekivao, u biti, nije se ništa dogodilo. Sa tim crnim kukcima koje sam lijepo napravio nisam uopće ništa ulovio i prešao sam na onaj “uobičajeni” rutinski i već isprobani ribolov koji je bio skroman, ali ipak je išlo nešto.

I u idućim ribolovima sam probao sa tim kukcima, ali bez uspjeha. Nekom drugom prilikom, dvije ili tri godine kasnije lovim ja na jednom potoku koji je bio toliko zarašćen da si imao osjećaj da loviš u nekom tunelu.

Bilo je vrlo teško servirati i ništa se nije događalo. Odlučio sam servirati isključivo ROLL- tehnikom i nekom težom nimfom, jer je potok bio brz, ali i prilično dubok. I kad sam nakon prvih poteškoća uspio servirati , nisam trebao čekati da nimfa potone u dubinu, nego onog momenta kad je bućnula u vodu, digla se pastrva velikom brzinom, uzela nimfu i istim tempom odjurila prema dnu potoka. Sve u svemu, ribolov više težak nego uzbudljiv i onda u tom malko zamračenom “tunelu” od grmlja mi se dogodi jedan “KLIK” u glavi kao kad zapališ lampu i sjetim se onog ribolova sa onim crnim imitacijama kukaca.

Odvrtio mi se film unatrag i meni je postalo jasno zašto onaj put sa tim kukcima nije bilo uspješno za mene. A zašto? Odgovor jednostavan.

Ja sam te imitacije crnih kukaca servirao fino, nježno, “uglađenom” tehnikom, a nisam bio u stanju uzeti u obzir da ti kukci padaju u vodu sa visina od 15 do 30 metara i za razliku od mojeg laganog (blagog) servisa muhe na vodu, daju ribama sasvim drugi signal za “napad”. Svi mi znamo (kako se vidi, možda ne uvjek svi) da se ribe prilagođavaju najrazličitijim uvjetima da bi opstale u ovim za njih sve težim uvjetima.

Pisano 7.06.2021.u Zagrebu Šarf Josip

Bistro!

Josip Sarf

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*