Imitacija E. Vulgate ili Ecdynorusa

Imitacija E. Vulgate ili Ecdynorusa

Imitacija E. Vulgate ili Ecdynorusa

Ma ni u dužini ljudskog lakta nije zaplovila po padu na titravu i srebrnu površinu vode, a bistro oko pastrvsko već ju je hitro razabralo što između živih, što između bukovima razbijenih insekata koje je nosila voda …

Moj Bože hitre li ribe, ništa u vidokrugu što je zanima neće proći nezapaženo – ništa. Hrani se i uzima sve što joj se čini dobrodošao zalogaj.

Jesam li ovo navezao E. Vulgatu (Ephemera vulgata) ili Ecdynorusa ili oboje u jednom kad ovako žestoko uzima ovu mušicu čije sam tijelo navezao od jantarnih vrhova dlaka iz repa goveda.

Materijal od jantarnih vrhova dlaka iz repa goveda

Čudesna kombinacija boja na udici i glatko pastrvsko tijelo u borbi za slobodu – ono tijelo posuto zrncima rubina i onixa čije se bljeskanje miješa sa rumeno zagasitim bojama sunčevih niti koje će za koji tren nestati u vodi, pred san svih čiji se zvukovi gase uz vodu do jutra, do zore koja će pokazati čelično plavu boju neba – svitanje na kojemu će, kao i noć prije, ostati samo trag pastrvskog mirisa na dlanovima koji miluju čelične udice i mekano paperje samo da bi vršcima prstiju dotakli divlji dar iz vode.

Hvala na čitanju!

Boško Klarić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*