Ima i škrge, ali i noge – Aksolotl

Ima i škrge, ali i noge – Aksolotl

aksolotl

Ima i škrge, ali i noge – Aksolotl
Ovo je jedno od najstarijih bića na Zemlji

Aksolotli se rađaju se u vodi i liče na ribe, ali imaju noge, pa mogu da žive i na kopnu. Verovali ili ne, postoje već 350 miliona godina, ali im preti izumiranje.

Ovo neobično stvorenje poznato je pod nazivom meksička hodajuća riba. Ambystoma mexicanum ili aksolotl u prirodi se može naći samo u jezeru Ksokimilko u Meksiku. Nažalost, preti im izumiranje zbog uništavanja njenih prirodnih staništa i zagađenja vode. Glave im dolaze i krivolovci koji ih love uprkos zabranama, jer žele da ih po svaku cenu imaju u akvarijumu.

215bdda1e75f

Ove životinjice rađaju se u vodi, ali mogu da se prilagode i životu na kopnu, ali pod uslovom da im se koža nikad potpuno ne osuši. Kad izađu iz vode, izgube spoljašnje škrge, a rep im postaje vretenast. Tako se preobraze u kopnenu životinju.

Mogu da žive i u akvarijumu kao kućni ljubimci. Rastu najviše do 25cm, a mogu da se nađu u raznim bojama – od albino bele preko sive, braon, zlatne pa sve do gotovo crne. Koža im je tanka i osetljiva, pa ih nije preporučljivo nositi ih u rukama. Imaju mogućnost regeneracije. Čak i ako im nedostaje jedan deo tela, posle nekog vremena poraste im novi.

file_2338

Ova životinja se ubraja u najstarija živa bića na Zemlji. Stručnjaci misle da postoji već 350 miliona godina, a spada u porodicu daždevnjaka, odnosno vodozemaca.

Izvor: pressonline.rs

Sa pixelizam.com – o regeneraciji aksolotla

Aksolotl je prava životinja. (Siredon pisciformis, ili Ambystoma mexicanum) Supermoć koju posjeduju je ekstremno razvijen nivo regeneracije. Mnoge životinje mogu regeneristai dijelove svojih tijela, ali aksolotl može regenerisati sve. Može regeneristati kompletna leđa, sve udove, oči, čeljusti, pa čak i srce. Ako vam to nije dovoljno impresivno: aksolotl može regenerisati i dijelove mozga! Ponekad čak, kada izgube nogu, regenerišu dvije.

To nije sve. Aksolotl se doslovno može kompletan obnoviti pomoću ‘rezervnih dijelova’ drugih aksolotla – uključujući i njihove glave.

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*