Homoljka

Homoljka

Homoljke 0016 naslovnaSBS: Homoljka

Ovu mušicu, kao odličnu za vreme letnjih kišica i malo svežijeg vremena, je u svojoj knjizi „Lov pastrmke i lipljana“ opisao i preporučio čuveni mušičar Jovan M. Petrović.

Za izradu ove mušice potreban nam je standardni materijal. Osnovni konac zelene boje, isperci iz repa fazana, svetlo zeleni dabing ili vunica, crvena vunica ili konac za tela mušica, zlatna lameta i belo perce za noge. Radimo je na udicama veličine od #10 do 14.

Izrada imitacije:

Postavimo udicu u stegu i osnovnim koncem pričvrstimo tri perca fazana iz repa, crvenu vunicu ili crveni konac za tela mušica tako što ga presavijemo nekoliko puta da bismo dobili malo uočljiviji rep i zlatnu lametu (slika 1.). Premotamo osnovni konac prema okcu udice i upredemo dabing (slika 2.). Telo mušice formiramo namotavajuću konac sa dabingom od okca udice prema luku i nazad (slika 3.). Premotamo zlatnu lametu preko tela 4 – 5 puta i tako je porebramo (slika 4.). Osnovnim koncem učvrstimo belo pero iz vrata petla sa malo dužim ispercima (slika 5.) Namotavanjem pera dobijemo konačni izgled ove mušice (slika 6.).

Homoljka 001
Homoljka 001
Homoljka 002
Homoljka 002
Homoljka 003
Homoljka 003
Homoljka 004
Homoljka 004
Homoljka 005
Homoljka 005
Homoljka 006
Homoljka 006
Homoljke 0017
Homoljke

Zadnja slika Homoljka i varijanta Homoljke s produženim telom.

Bistro!

Tekst, foto i izrada: Ivan Bogdanović

bogiivan@gmail.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*