Hardy Sirrus Glass Sintrix 7’ #3/4

Hardy Sirrus Glass Sintrix 7’ #3/4

Hardy Sirrus Glass Sintrix 7’ #3/4 ili …

… ili u potrazi za savršenim štapom za Kupicu i Curak, naravno za suhu muhu. Da li je to Hardy Sirrus Glass Sintrix 7’ #3/4 ili … ?

Iako sam od početaka mušičarenja maštao o bambusu za manje rijeke i potoke, i “stakleni” fiberglass štapovi me nisu privlačili jer sve što sam probao ili je bilo teško kao kamen ili prekratko ako je lagano, a u svakom slučaju osjećaj je bio više kao držati glistu u ruci nego štap.

Bambus je s druge strane bio opet dosta težak, ali male moderne trojke od super majstora su dovoljno lagane za uživanje, ali umjesto dugog čekanja na priliku za povoljan bambus snova, pitao me Miro da li me zanima novi Hardy Glass, taman #3/4, 7 stopa, pojačan sa karbonom i Sintrix tehnologijom. Kako sam samo dobro čuo o tome štapu, na slijepo sam ga naručio. Maštam ja i dalje o bambusu trojci, ali to je više zbog bambusa nego potrebe.

Propustio sam ljetne mjesece na Kupici i Curku sa novim štapom, štap je stigao tek krajem kolovoza i prvi dojam je bio u smislu, žena oblači se, idemo ovaj vikend na Kupu. Štap je doslovno prelijep što možete vidjeti na slikama. Klasičan držač role, drška savršeno leži u ruci, pluto kao na najskupljim štapovima.

Štap se susreo sa Kupom odmah ujutro, testirao sam ga prvo sa #3 špagom, Wulfficom TT. Na početku mi je špaga bila prelagana i tek kad sam usporio mahanje kako priliči takvom štapu, dobio sam osjećaj i zapravo se zbunio kako je lagano mahati daleko. Bez problema se može baciti muhu 20 metara, ali treba dosta osjećaja i pažnje, pogotovo na početku dok se ne naviknete na tako spori štap.
Ono malo karbona i Sintrix tehnologija je postigla to da uz sporost, finoću i mekoću, se štap jako brzo ispravlja i nema vibracija klasičnih za fiberglass.

Popodne i navečer na Kupici, TT #3 špaga se pokazala ipak prelagana za na kratko ispred sebe i prešao sam na Rio Trout LT #4, koja je bila pravi pogodak za mahanje do 10-tak metara. Ta špaga isto ima fini tanki konus naprijed za prezentaciju suhe muhe, ali je ipak dosta teža od TT-a.
To kasno popodne, mučio sam se sa tri velika lipljana koji su aktivno skupljali suhe muhe u jednom čudnom brzaku gdje je jako teško bilo prezentirati muhu bez otpora. Nakon sat vremena natezanja, sva tri su primila malu ultra kričavo crvenu muhu na udici 20, kojih ni u priči nije bilo u zraku ni na vodi.
Lipljana od 25cm je užitak vaditi sa takvim štapom, a tek od 40cm? Dovoljno je jak za brzo savladati takvu ribu bez dugog mučenja. Bez problema možete koristiti tippete od 0.10mm ili tanje, sigurno neće puknuti, štap će sve trzaje ublažiti.

Drugi dan sam testirao nekoliko drugih špaga, uglavnom za početak je bolje koristiti #4 špagu, pogotovo za male rijeke i potoke za što je štap namijenjen, a ako želite testirati daleka mahanja, onda bolje staviti #3 špagu.

Kod mahanja mi je najveći problem na početku stvarao preagresivno povlačenje (double haul) kako sam navikao na brzim štapovima, jednostavno sam previše savijao vrh i koristio preveliki kut mahanja. Nakon što sam smirio lijevu ruku i koristio nježno povlačenje špage, tek toliko za malo ubrzanje špage, mogao sam lijepo kontrolirati špagu i postići veće daljine.
Za ljubitelje roll cast mahanja ili bilo kakvih spey tehnika, štap je bombon, sa tolikom lakoćom možete rolati špagu i raditi polagana snake roll bacanja.

Žena me pitala, zašto još jedan štap, kad već imaš bar 5 komada trojki i četvorki? Teško odgovoriti, osim zaluđenosti i ljubavi prema štapovima, ali postoji dobar funkcionalan razlog. Imam samo jednu sporu trojku, ali 9 stopa i onda mi je predugačka za Kupicu i Curak. Imam dvije kratke trojke sa kojima sam super sretan, ali su jednostavno prebrze za mahanje na blizu. Ako ih opteretim sa #4 špagom, onda više nisu užitak za mahanje, nekako im ubijem akciju. Ako stavim #3 stream špagu sa jako kratkom glavom, mogu mahati na blizu, ali sve takve špage imaju grubi konus i nisu za finu prezentaciju suhih muha kao TT ili LT. I tako brze trojke štapovi ostaju za izvor Kupe gdje ima mjesta za mahanje i naravno cijelu Kupu ako nema vjetra.

Na kraju, dobio sam idealan štap za namjenu koju sam tražio, lijep kao i bambus, nije osjećaj bambusa pod prstima, ali u mahanju je jako, jako blizu modernom štapu od bambusa, čak je nježniji osjećaj, bliži nekim starijim tipovima bambus štapova.

Ratko Stribrić
Uz dozvolu autora sa bloga https://suhamuha.blogspot.rs/

Priredio za objavu Ivan Korhner

Loading

1 Comment on “Hardy Sirrus Glass Sintrix 7’ #3/4

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*